Guvernul ia în calcul o taxă anuală de poluare

De Sebastian Toma
Publicat Marti, 05.07.2011
Laszlo Borbely a declarat recent că Guvernul ia în calcul o taxă anuală de poluare, integrată în impozit, care să înlocuiască taxa de înmatriculare, anunţă colegii de la Mediafax.

Potrivit celor de la Mediafax, Guvernul s-a răzgândit în privinţa schimbării taxei de poluare. Într-un interviu recent, Laszlo Borbely a declarat că taxa auto aplicată la înmatriculare ar putea fi eliminată în favoarea unui impozit anual în baza poluării, propus de colegii săi din comisia interministerială. Ministrul Mediului şi al Pădurilor a refuzat să dea detalii despre respectivul bir, când va fi aplicat acesta şi cine l-a gândit, dar şi-a reafirmat sprijinul pentru ideea lui iniţială, cea de a aplica taxa auto atât la transcrierea proprietăţii în România, cât şi la prima înmatriculare în ţara noastră.

Iniţial, proiectul de lege respectiv (redactat pe 17 iunie) prevedea debutul noii taxe auto de la 1 iulie 2011, dar documentul a fost refăcut, iar data respectivă a fost eliminată. În schimb, guvernanţii nu au schimbat nimic altceva la el, semn că îl pot aplica oricând, dacă doresc. Unii proprietari de automobile ar fi primit o parte din sumele achitate înapoi, deoarece ar fi existat diferenţe între automobile identice înmatriculate la date diferite.

Niciunului român nu i-a fost restituit niciun leu în baza proiectului de lege menţionat mai sus deoarece acesta nu a intrat încă în vigoare.

"Eu rămân la ideea de a introduce o taxă de poluare cu ocazia înmatriculării maşinii în România, dar, în comitetul interministerial, am discutat şi despre o altă variantă: aceea a introducerii, pe viitor, a unei taxe generale de poluare, o taxă anuală care să înlocuiască taxa de primă înmatriculare", a declarat ministrul Mediului.

În timp ce actuala taxă auto este discriminatorie pentru cei care vând un automobil înregistrat în altă ţară, versiunea propusă de ministrul Borbely ar fi fost dezavantajoasă pentru cei care au deja un automobil înmatriculat în România şi vor să-l vândă, deoarece le-ar fi afectat dramatic valoarea de revânzare. Între timp, clienţii care ar fi vrut să-şi cumpere un automobil second-hand ar fi fost puşi în faţa unor cheltuieli imense, doar pentru a-şi înregistra autovehiculul în ţară. Taxa auto integrată în impozit ar lovi, în principal, posesorii de automobile vechi echipate cu motoare de cilindree mare şi posesorii de automobile cu motoare de cilindree mare în general.

Singura menţiune ar fi că posesorii de automobile de lux de producţie recentă nu ar fi loviţi atât de dur de acest bir, deoarece vehiculele lor au un preţ de achiziţie mai mare cu câteva zeci de mii de euro faţă de impozitul datorat în prezent.

Oficialii Executivului nu au anunţat data de la care vor face această modificare, aşa că singurii lipsiţi de griji în această situaţie de dezordine sunt cei care nu au încă un automobil, cei care au un automobil înregistrat în alt stat şi posesorii de hibrizi, cele trei categorii de persoane nefiind obligate să plătească niciun fel de taxă de poluare în România şi nici impozit pentru automobilul pe care îl deţin. Taxa de mediu nu se aplică şi nu s-a aplicat niciodată pentru motociclete, acestea fiind scutite de asemenea cheltuieli.

Via | Mediafax

Sursă Foto

Comentarii (28)

  • Handy...
    Grasi si hand...pati...stau cu cu...ile grase in fotolii si nu stiu ce taxe sa mai nascoceasca... In loc sa-si puna dr...ului mintea la contributie sa vada cum sa mai atraga fonduri europene (de fapt sa le cheltuiasca pe cele care sunt) si sa dezvolte tara asta, stau ca tampitii si se bat cap in cap cum sa mai aduca bani la "buget"...
    Incapabili inconstienti si impotenti dpdv economic, n-au nici in clin nici in maneca cum se dezvolta o economie. C...ve politice si capuse economice...
    41 1
  • @
    Ii ******************** !
    Sa fac o mica gluma:
    Luati Logan/Sandero chel 1.2 euro 5 :)) . Cea mai buna alegere. Sau unul Laureate.
    Si eu care vroiam sa imi cumpar o masina veche sa o reconditionez. Mai reconditioneaza **** !
    24 1
  • eu asta am sustinut de la inceput...
    ...astfel toata lumea plateste (poluatorul) si suma este mai mica si deci mai suportabila.
    7 21
  • romania 2011
    nu stiu cat mai suporta romanu de rand prostia politicienilor....
    insa cred ca nu pea mult timp.........
    ar fi pacat sa moara cateva zeci de membri ai guvernului??eu cred ca nu.
    sa speram ca nu se va iesi in strada ca in grecia pt. k atunci cred ca va fi o zi neagra pt. guvern si 'angajati' lui......
    24 1
  • mircea
    Guvernul e unul de prosti si de curupti!
    16 1
  • @McLaren
    Nu crezi ca accizele platite pe carburant sunt sufieciente? mai trebuie sa platim si alte taxe? Impozitul deja este enorm pentru masini cu motoare peste 2 litri la fel. Chiar este nevoie sa il mareasca?
    21 1
  • SnowM3
    taxa
    incet - incet si masinile "'normale'" vor emigra in Bulgaria, astia nu se mai insanatosesc la cap; ei se cred in 1988 cand tara era inconjurata de sarma ghimpata si soldati cu glont pe teava ... cat de masochist sa fiu sa platesc taxa de prima inmatriculare vreo 7.000 de Euro, impozit anual de vreo 8000 de lei, vreo 70%% din pretul combustibilului taxe, taxa de drum, taxa de pod, RCA, ITP cand pot inmatricula aceeasi masina in Bulgaria pe 650 de Euro anual ? Cu tot cu impozit, ITP si RCA ...
    25 4
  • Pe zi ce trece cred tot mai mult ca a avea sau a vrea sa cumperi o masina din Romania devine incet, incet un lux. Pe langa faptul ca avem drumuri extrem de proaste si nu exista an in care sa nu schimbi ceva pe la masina din cauza asta, benzina e scumpa si proasta (iar asta intr-o zi te va costa si mai scump), mai avem tot fel de taxe aberante.
    Uneori ma intreb daca nu ar fi mai bine sa-mi vand masina si sa merg cu RATB-ul in Bucuresti si cu trenul in afara orasului.
    19 0
  • unguru
    cred ca vrea sa se imbogateasca sa inoate in euro, cat mai e ministru de aia pune taxa peste taxa cum m-tii mati sa platesc intai taxa de poluare (inmatriculare) iar apoi sa iti mai platesc si impozit pe poluare gunoi public ce esti ca mie nu imi iese logica din asta, stiti cum e vorba aia as vrea sa va vad morti burtosilor si sa va confisc averile si masinile eco....
    14 3
  • Nemultumitul
    Taxa incorecta
    Aceasta taxa va fi cel putin incorecta. Cum ar putea sa stabileasca ei cat ar trebui sa plateasca fiecare? Daca eu merg cu masina 15 mii km anual si altul merge, cu aceeasi motorizare, 80 mii km anual, mi se pare strigator la cer sa platim la fel.
    14 1
  • danutz
    Dincolo de manifestarile populiste anti-guvernare, incerc totusi sa gasesc o ratiune in spatele acestor decizii, pentru ca ea totusi trebuie sa existe. Si ratiunea o gasesc uitandu-ma pe strada. Poporul asta "sarac" umbla cu cele mai noi masini din intreaga Europa. Fara sa ma laud, am umblat si eu destul prin alte melaguri si sincer, chiar nu am vazut atatea masini noi ca la noi. Ma refer acum la populatia activa, nu la gramada de puturosi de prin provincie, si nu numai, care impusca ajutorul social.
    Pe urma, vin si asociez prezenta acestor masini cu miile de "combinatii" prin care, vreti sa recunoasteti sau nu, fiecare dintre noi incearca sa eludeze statul. Si asta nu e de ieri, de azi, ci chiar de dinainte de '89. E in sangele nostru, suntem programati in felul asta, n-avem ce face; chiar multi asa zisi oameni de afaceri de succes zbiara cu orice ocazie "e normal sa incerc sa eludez cu orice ocazie, datoria statului e sa ma prinda".
    Si atunci, ma intreb: daca fiecare dintre voi ati fi in locul lor si ati vedea situatia asta, nu ati face la fel, nu ati pune taxe cu nemiluita? Cand stiti ca mai bine de 80% din economie se desfasoara la negru?
    Da, suntem condusi de niste agramati umflati, da, nu sunt in stare sa impuna o strategie economica pe termen lung. Insa nu uitati un lucru: NOI i-am ales, NOI trebuie sa ii suportam. Absentarea de la vot nu a a adus decat un singur lucru: usurinta cu care acesti imbuibati au reusit sa manipuleze masele sarace si indobitocite sa voteze pentru ei pentru o sacosa de paine.
    Prin urmare, absentand si neprotestand, tot NOI i-am pus in frunte.
    Si, mai important de atat, atata timp cat majoritatea a facut tot posibilul sa ocoleasca statul in orice activitate economica, nu va asteptati ca cei care ne conduc sa procedeze altfel. Au aparatul legii in mana, fac ce vor cu el.
    Problema tot la noi este pentru ca ii acceptam, chiar si prin indiferenta, si ii incurajam, chiar prin eludare.
    Ca pleaca Base si vine Geoana, ca pleaca Geoana si vine Ponta, ca pleaca Ponta si vine Crin, tot rahatul ala e, noi tot la fel ne vom comporta si ei tot pe aceeasi cale vor merge.
    11 10
  • niste cretini!!
    Nu stiu ce sa mai faca......tot ne streseaza cu taxa asta de poluare dar ei nu fac nimic folositor cu banii luati din taxa asta!Ar putea sa aloce acesti bani pentru protejarea padurilor din romania si pentru reampadurirea anumitor zone care au fost defrisate fara ca cineva sa ia o masura!
    ACEASTA TAXA ESTE FARA LOGICA!!
    8 2
  • logic, s-au prins ca asa vor scoate de 100 de ori mai multi bani de la populatie, jeguri
    11 1
  • @danutz
    "Ma refer acum la populatia activa, nu la gramada de puturosi de prin provincie, si nu numai, care impusca ajutorul social. "

    Eu cred ca cei mai multi puturosi sunt la "capitala" ..toate scursurile oportuniste din tara acolo s-au adunat ... mitica bucuresteanu ..sudist, zmecher ...se descurca el . Vorba melodiei ..aici a fost Turcia mai vere ;)
    16 2
  • Iesi afara, javra ordinara!!!
    prin asta intelegandu-se tot ce inseamna guvern,ministere, conducere...
    Pana nu iesim noi cu totii din tara si o sa ramai cu pensionarii...

    Likele antisociale si antisocialiste, scarbe profesionale...au ajuns gunoaiele sa ne reprezinte...
    12 0
  • DAN_GRC
    @danutz
    Nu vrei tu sa explici ce s-a facut cu multele sute de milioane de euro stranse din taxa de inmatriculare din 2008 pana acum?
    80% din economie este la negru? pai au rezolvat evaziunea in celelalte domenii, acolo unde e serioasa si de miliarde de euro anual? Cand au avut bani la dispozitie am vazut ce-au facut cu ei, acum nu mai au si inventeaza taxe? Eu militez pt economie neagra 100%, toate firmele inregistrate in Bulgaria sau alte tari, la fel si masinile si sa vezi ce-o sa mai fure atunci...daca pt tine e in regula sa platesti zeci de taxe de toate felurile si sa nu se intoarca aproape nimic inapoi in servicii, conditii, etc...e problema ta, eu unul nu mai vreau, au avut o gramada de timp la dispozitie si bani f multi.
    Daca vor pune aceasta taxa de poluare in impozitul anual, eu unul nu-l voi mai plati, pt ca va fi un impozit f mare oricum, si ca mine vor fi f multi, adauga la asta rovigneta si accize de drum in combustibil.
    11 2
  • eu-insumi
    daca introduce taxa anuala ....
    Voi plati taxa dupa ce-mi vor plati toate taxele de poluare platite pana acum ... si sunt sigur ca vor avea la procese pe rol legate de treaba asta - incat nu le va mai veni asa usor sa o mentina pe tapet.

    In mod normal - taxa de poluare - ar fi trebuit sa fie distribuita pentru a subventiona introducerea energiei alternative in casele romanului - lucru care nu se va face decat tot ca pana acum - pilele primele - restu' "la vara" ... daca mai sunt bani.

    Nu spun sa iesiti in strada - pentru ca stiu ca nu gasesti persoanele dornice de acest lucru - momentan.
    Spun doar - ca si eu printre milioanele de nemultumiti voi face tot ce-mi este in putinta sa nu ma las inrobit si indobitocit de ei ...
    2 1
  • uau
    nici nu stiu de ce ma mir. daca baga taxa si nu este mica, adica sa n-o prea simt direct imi inmatriculez masina inapoi pe germania chiar daca acolo nu o sa fie prea ieftin si fac treaba mare pe el de stat roman. abia astept sa gat faculta si sa plec cat mai repede. nu se mai poate asa. pana acum mai aveam ceva sperante ca poate poate se indreapta putin lucrurile, da nu mai e nici o sansa. cretinoizi handicapati
    5 0
  • BaditzaEx
    @danutz & @ flo
    intr-adevar sunt multe lichele in bucuresti ,dar acelea / MAJORITATEA venite din provincie - populatia nativa bucuresteana a devenit minoritara, si n-ai cum sa nu privesti, sa vezi cum majoritatea capsunarilor ,din provincie pleaca ,se intorc cu vreun 3ar sau A6 ( smenerie vere ) cum ar spune oltenii sau buzoienii :)), se intorc in tara se stabilesc la Bucale si se baga pe taximetrie ,iar de ingamfatii aia de ardeleni-bozgori nici nu mai zic ca ipocrizia lor N-are limite!!!
    the Naked Truth !
    4 4
  • BaditzaEx
    btw regarding
    cine sa le faca?, cine sa iasa?
    nentu Gigi care Can-Can sa vada daca a iesit in poza cu Moni, la un party in Fratelli sau Bellagio , sau va asteptati la nentu Vasile care doar el stie cum ia ajutor social dar are un X5 luat din Jermanika si ia examenele la Spiru prin casti inteligente si alte INOVATII de baiet ager, sau poate va asteptati la FLAMANDELE venite din moldova devenite DIVE prin cluburile bucurestene LOL
    5 0
  • BaditzaEx
    !?!
    astia-s oamenii,tineretul care sa ia atitudine ,sa iasa la < manifestarile populiste anti-guvernare > ?! :))
    3 0
  • mai bine ne-am duce peste ei sa le rupem giturile decit sa scriem baliverne,ca si asa tot noi le citim,ei n-au timp de asta
    6 0
  • si la citi politisti vor fi disponibilizati,nu vom mai avea nevoie nici de numere de inmatriculare
    4 0
  • ha ha ha
    ha ha ha
    Guvernul Romaniei e de c_c_t.
    Presedintele Romaniei nu e limpede la cap.
    Fostii catei ai lui Ceausescu ... ala da presedinte si avea saracu doar 4 clase, nu ca astia " 0 " .
    7 0
  • danutz
    @DAN_GRC
    Cred ca gresesti, eu nu le iau apararea, ci doar ma intreb daca oricine altcineva in locul lor nu ar fi facut exact la fel, in conditiile date.

    Iarasi stau si ma intreb, cum pana lu' Toma Alimos treaba functioneaza asa cum trebuie in tarile civilizate?

    Conducatorii astia pe care ii faceti voi idioti, de unde crezi ca se trag, sunt cumva din alt neam sau cum?

    Sunt din acelasi popor cu noi toti, iar poporul asta nu este facut sa se aseze pe regulile unei economii de piata asa cum trebuie.

    Noi inca traim in epoca medievala, unde boierii ii asupreau pe tarani sa plateasca biruri si taranii ba o fentau, ba ii pacaleau, ba ii injurau, iar soldatii bioerului veneau si le dadeau la capatana sau le violau femeile.

    Tu militezi pentru o economie neagra 100% si spui asta fara sa construiesti o logica anume, ci bazandu-te doar pe sentimente, pe trairi.

    Cand ai o economie 100% neagra, ai degeaba bani pt ca nu ai ce sa faci cu ei, in speta o sa fi plin de aur, dar o sa traiesti in ditamai viloiu incalzit cu soba de lemne, cu wc-ul in fundul curtii si cu o caruta cu care sa colinzi drumurile din pamant.

    Eu, personal, nu vreau sa traiesc asa pentru ca nu consider ca suntem in epoca primitiva.


    Treaba sta asa, zic eu: inainte sa cerem, trebuie sa dam. Ori noi n-am dat cam niciodata, sau am cautat sa facem tot posibilul sa dam cat mai putin.

    Daca era sa dam PE BUNE, iti spun eu ca nici o caramida nu mai statea in picioare din cladirea guvernului in cazul in care comportamentul guvernantilor era acelasi, pt ca stiam ca NOI am fost corecti pana la ultima centima si am dat partea leului si am fi impus cu mult mai mult patos ca cei ce ne conduc sa faca la fel.


    Asa, fiecare facandu-si combinatiile dupa cum l-a dus capul, e si normal sa dam doar din gura, sa platim acolo cat mai putin si sa ne vedem de treaba noastra in continuare. Si ei si le-au facut pe-ale lor si mai departe vedem noi, "ne descurcam", in buna traditie romaneasca.


    Cat despre bucuresteni si scursurile din el, nu neg ca la capitolul calitate populatia capitalei lasa mult de dorit in ultimul timp, insa mai stiu un lucru: toata lumea care vine din provincie in Bucuresti nu vine sa stea, ci sa munceasca, ceva, orice. Au plecat din provincie nu de bine ce era, ci din lipsa unui loc de munca.

    Sa nu uitam ca mai bine de jumatate din PIB-ul Romaniei e facut de Bucuresti, si asta in conditiile unei economii subterane substantiale.
    4 1
  • romanu
    cristosu mami lor de incapabili,trebuie omoriti pina la ultimul,ca altfel o luam de la capat cu altii,trebuie dat un exemplu odata sa vedem cine mai are curaju sa ne umileasca in halu asta.EXECUTIE PUBLICA!ASTA MERITA
    6 0
  • cetatean roman?
    taxa auto?
    nu stiu cati ministri avem noi in ungaria?dar sant sigur ca daca ceausescu mai traia ,la ce stare ne-au adus astia pe BUDAPESTA scria acum BUCURESTI2 si se vorbea limba romana obligatoriu.....TAXA AUTO?pai este planeta lor? AS vrea sa se mute din romania la polul nord sa nu-l mai polueze nimeni,sa stea acolo pe un ghetar si sa fac a toata ziua la legi.sa mearga el linistit ca-l chemam noi inapoi....peste vreo 2000 de ani..cine este de vina?pantru cine au murit romanii in razboi?nu si pentru ei? nu ca noi sa fim liberi si sa ne traim viata linistiti?rusine ROMANIA...toate dezastrele genul nu le mai ajung banii au sfarsit cu un razboi...deci este singura solutie...stricam tot si construim din nou....si atunci vom avea cu totii de lucru..DACA SANTEM UN POPOR LIBER.?ATUNCI FARA TAXE..
    3 0
  • linucu
    De cand se aplica?
    Pana la urma de cand se aplica taxa asta?
    0 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru