Semafoarele inteligente reduc consumul de carburant cu 10%

De Sebastian Toma
Publicat Vineri, 13.11.2009
BMW incearca sa promoveze sistemele de semaforizare inteligente. Acestea pot sa reduca consumul de carburant cu pana la 15% in conditii reale de trafic.

Inginerii BMW au realizat un studiu in Munchen care le-a aratat ca semafoarele care pot sa modifice durata unei culori aduc o eficienta dubla a vehiculelor in oras. Mai exact, cei de la BMW au testat un 530d pe o bucata de sosea speciala din Munchen, care avea semafoare modificate. In conditiile de test, modelul BMW 530d a putut sa parcurga pana la 17.86 kilometri in oras cu doar un litru de motorina, in mod normal fiind capabil sa parcurga doar 9.35 kilometri cu aceeasi cantitate de carburant.

Intr-o situatie reala de conducere, o masina va consuma cu 10 pana la 15% mai putin gratie unui sistem inteligent de semaforizare. Aceste semafoare pastreaza culoarea verde mai mult timp, pentru a favoriza fluxul de trafic. Mai mult decat atat, in cazul in care un vehicul circua pe un drum pe timp de noapte, iar acesta se apropie de o intersectie unde semaforul este rosu, dar nu mai vin alte vehicule inspre acea intersectie, vehiculul respectiv va “primi” culoarea verde, pentru a nu se opri la semafor fara rost si fara a risca un accident.

Reprezentantii BMW din Statele Unite ale Americii s-au intalnit cu oficialii Departamentului de Transport din America de Nord, pentru a discuta despre importanta semafoarelor eficiente, in speranta imbunatatirii acestora. De aceste modificari vor beneficia toti participantii la trafic din zonele in care vor fi amplasate semafoarele respective.

Acest sistem de semaforizare utilizeaza senzori amplasati pe sosea, care analizeaza gradul de aglomeratie si dirijeaza traficul in mod automat.

Via | MotorAuthority

Comentarii (10)

  • sunt curios peste cati zeci de ani apare si la noi asa ceva
    17 1
  • cam in 3000 de ani
    chiar daca apar asemena semafoare si la noi tot se vor trezi unii sa faca stanga de pe banda doi, blocand astfel accesul in intersectie, tot o sa iti taie calea unu, altu, tot o sa vina pe contrasens ca sa se bage in fata, etc, etc Mai intai ar trebui sa ne civilizam un pic si dupa sa primim semafoare inteligente. Adica semafoare inteligente vs oameni prosti.... cred ca castiga oamenii prosti :)
    13 0
  • Cred ca in Ro nu ar merge treaba.
    11 1
  • NeoGalaxy
    Bine spus, oricat de inteligente vor fii aceste semafoarte, tot vor pierde in fata soferilor prosti. Si sincer, studiati doar cateva ore orice intersectie din Bucuresti... sa vedeti cati sunt pe m2. In Romania ne trebuie ori masini de politie cu lasere si teleportare ori... masini conduse total de calculatoare, construite si asamblate de alte natii.
    5 0
  • eeeeeeee lasa ma cas bune foc
    doar is facute de bmw......
    ///M
    2 0
  • Cristi
    @Cristinuta.88
    Cristinuta tata in sfarsit un com "acceptabil"!! :)
    3 0
  • Lucian
    Cristina nu ii baga in seama pe astia care te ataca cu tot felul de mesaje.Esti o bijuterie.
    0 2
  • Adrian
    consum
    Soferii inteligenti reduc consumul de carburant cu pana la 50%.
    2 0
  • pe cand???
    ducem lipsa de soferi inteligenti , ca semafoarele sunt deja inteligente , aastept unul sa spele rufele , hai tzingariiii
    1 0
  • Ar fi foarte bine sa ajunga si la noi astfel de semafoare. Probabil ca nu se va intampla lucrul curand la cum se misca lucrurile la noi in tara insa asta ar fi un prim pas pentru imbunatatirea traficului la noi in orase, in special in Bucuresti. Desigur acest lucru ar trebui sa fie urmat de amenzi foarte mari pentru acei soferi needucati, astfel existand posibilitatea, cel putin teoretic, ca la un moment dat sa putem circula mai bine si cu mai putini nervi in Bucuresti.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru