STUDIU: Este mai periculos să mânânci la volan decât să scrii SMS-uri

De Bogdan Mirică
Publicat Marti, 08.05.2012
Un studiu britanic a dezvăluit că a mânca la volan este mai periculos decât să scrii mesaje pe telefonul mobil. Timpii de reacţie scad considerabil în ambele situaţii.

După ce ieri cercetătorii americani ne avertizau că şoferii obezi sunt mai predispuşi la deces în urma unui accident grav, astăzi, cercetătorii englezi vin cu noi statistici îngrijorătoare pentru şoferi.

La Universitatea din Leeds, o serie de specialişti au întocmit un studiu intitulat “Two hands better than one“, la cererea companiei de asigurări Esure. Cercetătorii au analizat impactul unor factori care distrag atenţia la volan.

De departe, acţiunea cea mai dăunătoare este mâncatul, cu o scădere de 44% a timpilor de reacţie. Redactarea unui mesaj text pe telefonul mobil, acţiune blamată în multiple campanii TV, reduce timpul de reacţie cu 37%, deci mai puţin decât mâncatul. De asemenea, a bea dintr-o sticlă de apă poate încetini reacţiile şoferului cu 22 de procente, în vreme ce o alcoolemie de 0.08 în sânge atrage după sine reflexe mai slabe cu 12.5%.

Profesorul Samantha Jameson, membră a echipei care a întocmit studiul, a declarat: "Este bine cunoscut faptul că riscul de accident creşte atunci când vorbim la telefon.

Trebuie să ţinem însă cont de faptul că şi alte activităţi cum ar fi mâncatul sau băutul la volan pot cauza distragerea atenţiei, mai ales atunci când şoferul îşi ia ochii de la drum pentru a căuta în pachet."

Studiul britanicilor a scos la iveală şi atitudinea şoferilor faţă de condusul cu o singură mână pe volan. Deşi majoritatea au recunoscut că este o practică periculoasă, doar 17% dintre respondenţi considerând-o acceptabilă, peste 47% au afirmat că folosesc acest stil de condus destul de des. 

via l leftlane

Comentarii (6)

  • Mai periculos e sa bei decat sa mananci sau invers..?!
    Pai depinde si ce mananci, ca daca mananci un croissant nu e ceva grav, dar o friptura cu garnitura si aperitif iti scade scade atentia de la condus; si sa compui un sms de 30 de cuvinte e grav..
    18 1
  • Variantă
    Mai bine atenţie să nu mănânci bani negri şi să nu bei iluzii de preamărire personală…În caz contrar, sigur vei intra în pom…în pomul care nu aduce roadă, care se taie şi se aruncă în foc…
    13 6
  • ce sa intampla dom'le
    in ziua de azi esti prizionier in propria masina.......nai voie sa faci nimik decat sa ti ambele maini pe volan si ochii la drum.....
    presupun ca peste 10-12 ani cand vor aparea masinile autonome.......condusul de catre sofer va fi total interzis.........ceea ce va fi destul de naspa(de fapt va fi un cosmar pt. fiecare detinator de permis)
    societatea ar trebui sa se intoarca in timp cu vreo 15 ani......si sa lase oameni in pace sa-si conduca masinile cum stiu ei mai bine........
    20 3
  • davide
    asa e dom'le
    insa... o saorma cu de toate poate ca te distrage un pic. adica pica un pic de sos, niste maioneza, dai ochiu in jos sa vezi unde a picat, ala din fata calca frana, poftim aspect!

    in general cand esti la volan cam asta tre sa faci, maninile pe volan si ochii la drum si in oglinda oglinjoara. vrei sa mananci, bei, fumezi, citesti, dai sms-uri, te urci in dreapta sau in microbuz, autobuz, ca nu e obligatoriu sa conduci. obligatoriu e sa nu fii un pericol.

    bine, sa rectific un pic, daca ai cutie automata atunci tii doar o mana pe volan majoritatea timpului, cealalta pe picior de donsoara :) daca e prevazuta masina, zic.
    9 1
  • constientizarea
    in primul rand ar trebui ca omul de la volan sa fie constient ce are de facut
    drum lung cu opriri putine, trebuie sa manaci in masina , nu iei ciorba cu tine sau sandvicuri cu sosuri. apoi sms-urile ... decat sa scrii un sms, ai putea sa suni omul de la hand's free. metode ar fi doar ca oameni nu sunt maleabili pt acest lucru ... si apoi mi-ar placea sa vad si eu un test de asta al britanicilor sa stim cateva detalii despre test in ce conditii se fac, etc. asa am putea sa avem fiecare concluzia personala.
    4 0
  • tehnici de manipulare
    Mancatul la volan prezinta intr-adevar un risc, insa e mult exagerat. Statisticile astea sunt facute pentru manipularea publicului, nimic mai mult. In opinia mea un SMS la volan iti ia mai mult ochii de la drum, decat mancatul la volan, iar asta-i principala cauza pt care se produc accidente.
    12 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru