Am testat trei maşini electrice prin Bucureşti: plonjon în necunoscut

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 26.05.2011
Cât de complicat este pentru posesorul unei maşini electrice să îşi facă loc în peisajul auto bucureştean? Am testat în capitală primele trei maşini cu emisii zero şi vă oferim opiniile noastre despre ele.

Deşi infrastructura din România e cea mai proastă din întreaga Uniune Europeană, iar cultura auto a românului mediu tinde să meargă spre piciorul broaştei, inerţia dezvoltării industriei auto atinge şi România. Din fericire pentru noi, acest lucru ar trebui să fie un avantaj în contextul în care singurul imbold care ne poate scoate din starea de letargie poate veni doar din afară. Iar la capitolul "imbolduri" pot fi trecute atât noile modele lansate în ultima perioadă de marii constructori - cu care publicul din România începe să se obişnuiască şi pe care începe să le înţeleagă - cât şi tehnologiile de ultimă generaţie, care pentru un popor obişnuit cu "merge şi aşa" şi cu reparaţiile artizanale pe bază de sârmă reprezintă adevărate evadări în necunoscut.

HOP ŞI ROMÂNIA!

Ei bine, în acest peisaj balcanic deloc reconfortant pentru cei care şi-ar dori ceva mai multă agitaţie în perimetrul auto, au apărut de curând maşinile electrice. Nu vorbim de experimente locale, ci de maşini produse în masă de producători cu istorie şi cu know-how, de constructori care îşi vor baza întreaga comunicare din următorii ani pe acest tip de modele. Credeţi sau nu, în această ţară reticentă la schimbări şi care se roagă încă la zeităţi germane fără a conştientiza că industria e atât de complexă încât merită măcar un tur de orizont prin tehnologiile dezvoltate de alţii, trei producători sparg gheaţa şi scot la vânzare maşini electrice. Care sunt alimentate la priză şi care merg fără să emită niciun gram de dioxid de carbon pe kilometru.

Cei trei "mohicani" care pornesc pe un drum extrem de anevoios, dar cel puţin la fel de necesar sunt Mitsubishi (cu modelul iMiEV), Citroen (cu modelul C-Zero) şi Renault (cu modelele Fluence Z.E. şi Kangoo Z.E.). Dacă Mitsubishi şi Citroen au scos deja la vânzare maşinuţele electrice, ele putând fi comandate în showroom-uri, Renault aşteaptă această toamnă pentru a-şi lansa primele modele din noua gamă Z.E. 100% electrică. Cu toate acestea, toate cele trei modele au fost testate de echipa Automarket prin Bucureşti şi vă prezentăm câteva impresii, câteva avantaje şi dezavantajele de care te loveşti atunci când ai o maşină electrică.

Fluence Z.E. - O TURĂ PRIN NORDUL BUCUREŞTIULUI

Când priveşti noul Fluence Z.E. îţi dai seama imediat că vorbim de un Fluence special. Bucureştenii s-au uitat lung la maşina care trecea fără să facă zgomot şi care avea aplicate pe caroserie viniluri care strigau "zero emisii" din toţi rărunchii. Motorul electric al lui Fluence are 93 de cai putere şi 226 Nm şi reuşeşte să te facă să te simţi ca într-o maşină cu motor turbo pe benzină atunci când apeşi acceleraţia. Minus senzaţiile sonore, evident. 

Vă recomandăm însă să nu fiţi extrem de agresivi cu pedala de acceleraţie a modelului francez, pentru că orice urmă de agresivitate se va vedea imediat pe autonomie. Ai, teoretic, 160 de kilometri de parcurs după ce ai umplut bateriile cu energie electrică (pachetul de baterii cântăreşte 250 de kilograme), dar - la fel ca în cazul consumului mediu declarat în fişa tehnică a unui model clasic, această cifră este una exclusiv orientativă. Altfel spus, dacă apeşi acceleraţia des pentru a te simţi mândru că maşina ta electrică accelerează prima la semafor (cuplul e disponibil încă de la prima rotaţie pe minut), vei avea nevoie de mai multe încărcări decât în mod normal. Invers, dacă ajungi pe vârful Transfăgărăşanului cu bateria goală, sistemul de reutilizare a energiei pierdute la frânare te face să încarci efectiv bateria atunci când cobori şi frânezi, iar la poalele munţilor vei avea surpriza de a vedea că autonomia ta a crescut simţitor.

Marele avantaj al versiunii 100% electrice Fluence e legat de faptul că vorbim de o maşină normală. E un sedan compact care se diferenţiază de omologul său deja existent pe şosele prin câteva elemente de design, prin motor şi printr-un portbagaj ceva mai mic, pentru că o parte din spaţiu este utilizat de inginerii Renault la găzduirea unor componente ale sistemului de propulsie. 

Printre dezavantaje se numără deja clasica autonomie (destul de mică, dar care face, totuşi, ca maşina să fie utilizabilă în oraş fără probleme) şi faptul că Renault nu vă recomandă să o încărcaţi la o priză normală. Dacă vreţi un Fluence Z.E., Renault vă va instala contracost o "cutie de perete" care joacă rol de transformator şi care nu va suprasolicita reţeaua electrică din jurul casei dumneavoastră. Pentru asta veţi avea nevoie şi de un nou contract cu distribuitorul de energie electrică din zonă, pentru ca totul să fie sub control. 

Preţul de listă al lui Fluence Z.E. este mai mic decât cel al omologilor săi de la Mitsubishi şi Citroen. Motivul: Renault a decis să meargă pe o filosofie proprie, cu preţul maşinii separat de cel al bateriei. Altfel spus, maşina va costa cât omologul ei diesel (undeva pe la 20 de mii de euro), doar că posesorii vor plăti o sumă lunară pentru închierierea bateriei. Aceasta nu va depăşi însă 80-90 de euro şi se adaugă sumelor de care ai nevoie pentru fiecare încărcare (circa 2-3 euro).

Per total, dacă ai banii pentru maşina nouă, poţi să scapi cu 110 de euro/lună pentru baterie şi alimentări. E adevărat că mai ai pe cap faptul că te vei gândi tot timpul la alimentare, faptul că nu e tocmai confortabil să-ţi alimentezi maşina odată la 3-4-5 zile şi faptul că nu ieşi din oraş cu maşina decât în zonele limitrofe.

Mitsubishi iMiEV - SINGURUL TEST "PE BUNE"

Experienţa de Bucureşti la volanul lui iMiEV a fost una foarte apropiată de cea pe care o avem cu orice model pe care îl testăm la Automarket. Am luat maşina de la importator, am mers cu ea, i-am realizat o galerie foto interesantă şi am dus-o înapoi. E adevărat, totul s-a întâmplat pe parcursul unei singure zile, astfel că lucrurile au mers pe repede înainte, dar am avut astfel ocazia de a simţi pe pielea nostră ce înseamnă să ai o electrică în curtea proprie. 

În primul rând, a fost prima maşină de test care a venit cu un soi de manual de utilizare pe care importatorul oficial al mărcii l-a realizat special pentru jurnaliştii care o luau în test. Chestiuni legate de cum funcţionează, cum se încarcă, lucruri pe care le ştiam deja de la testul din Paris cu iMiEV. Diferenţa a fost faptul că am încercat să plimb cât mai multă lume neimplicată în presa auto cu maşina japonezilor pentru a culege reacţii sincere şi normale de la oameni care nu ştiau decât că se dau cu o maşină pe baterii.

Răspunsul lor a fost unanim. De fapt, reacţiile au fost unanime: niciunul nu mai testase anterior un astfel de model 100% electric, astfel că îndoiala şi râsetele înfundate pe care le înregistram atunci când oamenii vedeau maşina (iMiEV nu este un model care inspiră masivitate) se transformau după plimbarea în sine într-un soi de admiraţie pentru maşinuţa din care tocmai coborau. "Băi, este foarte tare, te simţi foarte bine în ea", spuneau la unison colegii şi prietenii noştri, miraţi de faptul că o maşinuţă care are cu puţin peste trei metri i-a făcut să se simtă cum n-au mai făcut-o niciodată într-o altă maşină de pe piaţă.

iMiEV s-a lovit şi de curiozitatea (şi ignoranţa) trecătorilor, mulţi întrebându-ne dacă maşina pe care o aveau în faţă este într-adevăr electrică, aşa cum scrie pe ea, şi dacă, în aceste condiţii, poate fi condusă şi fără permis. Într-adevăr, cei din jur privesc acest tip de maşini ca pe maşinuţe-jucărie, o impresie de care nu scapă decât atunci când urcă la bord, sunt plimbaţi sau conduc ei înşişi şi exclamă ulterior, miraţi, că maşina asta este "la fel ca una normală, doar că nu se aude motorul".

Avantajele lui iMiEV? În primul rând, paradoxal, dimensiunile. Având în vedere că o maşină electrică nu are nevoie şi nu are voie să iasă din oraş prea mult, faptul că vorbim de un model ultracompact ne duce cu gândul la faptul că parcarea nu va fi niciodată o problemă în Bucureşti. În al doilea rând, autonomia sa este tot de 160 de kilometri, precum cea a lui Fluence, astfel că vei putea parcurge relativ aceleaşi distanţe cu un "plin" de curent. Mai mult, deşi nu pare la prima vedere, în iMiEV intră fără absolut nicio problemă patru oameni.

Dezavantajele lui iMiEV: spaţiul pentru bagaje, care este mic (deşi maşinile de aceste dimensiuni ne-au obişnuit deja cu acest fapt) şi mai ales preţul, unui care îi face pe toţi să uite de instinctul ecologic şi să se gândească în primul rând la portofel. Conform listei de preţuri comunicate de Mitsubishi în România, un iMiEV costă 36.640 de euro cu tot cu TVA, iar bonusul guvernamental la cumpărare va coborî preţul până în jur de 31-32 de mii de euro. Este adevărat, Mitsubishi doreşte mai degrabă să vândă aceste maşini companiilor (de stat sau nu) care îşi permit să instaleze puncte de încărcare, astfel că - cel puţin teoretic - preţul trebuie privit fără TVA. Deci undeva pe la 26-27 de mii de euro. E încă mult, dar nici laptopurile nu au fost ieftine imediat după lansarea primului PC portabil.

Citroen C-Zero - CLONA LUI iMiEV

Din dorinţa de a putea produce cât mai multe maşini electrice şi de a scădea astfel preţurile de producţie şi de vânzare ale acestora, Mitsubishi a căutat parteneri care să-şi dorească un model electric în gamă fără a avea pretenţia de a susţine că e al lor. Ei bine, vechii colaboratori de la PSA Peugeot-Citroen, cu care au fost dezvoltate cele mai recente generaţii Outlander - C-Crosser - 4007, au spus prezent şi au acceptat provocarea. Astfel s-au născut Citroen C-Zero şi Peugeot iOn, modele care reprezintă de fapt alter ego-uri ale lui Mitsubishi iMiEV. Normal, toată lumea are de câştigat. Dacă francezii şi-au îmbunătăţit portofoliul cu primele modele 100% electrice fără a face un efort deosebit, Mitsubishi câştigă pe planul imaginii şi - pe termen lung - pe cel financiar, deoarece mai multe modele produse înseamnă un preţ mai mic.

Testul cu Citroen C-Zero a avut loc într-unul dintre ansamblurile rezindenţiale de la marginea Bucureştiului, într-un soi de "laborator" prin care cei de la Citroen s-au asigurat că primul lor model electric se află în maximă siguranţă. Pe lângă "coconul" de siguranţă, cei de la Citroen au obţinut şi un mini-traseu de test, care le asigura faptul că şoferii nu se vor îndepărta prea tare nici măcar dacă se rătăcesc şi nici nu pot parcurge foarte mulţi kilometri, riscând să facă versiunea electrică a "penei prostului".

Trecând peste aceste aspecte, am avut o experienţă de condus apropiată de cea a traficului urban pe timp de noapte - am fost singuri pe şosea.

Citroen C-Zero se conduce la fel ca un i-MiEV, nefiind vorba de diferenţe majore între cele două modele. Schimbările sunt la interior, unde modelul francez pare să fi primit mai multă atenţie, dar nu vă speriaţi, nu-i nicio schimbare dramatică. Vorbim de o culoare diferită a interiorului şi de alte texturi şi materiale, iar alitatea rămâne la acelaşi nivel. Bordul, volanul şi selectorul de viteze sunt identice. O schimbare faţă de i-MiEV este reprezentată de lipsa modurilor de rulare B şi C. Respectivele moduri permiteau fie o frânare regenerativă mai puternică, fie una mai relaxată - alături de o putere redusă a motorului pentru extinderea autonomiei. Ne-am mirat când am auzit explicaţia, dar am fost informaţi că aşa vor fi şi i-Miev şi iOn începând cu "generaţia 2012".

Micile modificări la interior nu îţi spun prea multe despre maşină, design-ul rămânând în liniile în care l-a lăsat Mitsubishi când a adaptat keicar-ul i la propulsia electrică. La nivelul antifonării, rularea cu C-Zero pare să aducă un plus de silenţiozitate, dar acesta ar putea să fie indus de depărtarea de Bucureşti, liniştea din complexul respectiv amplificând lipsa unui motor cu ardere internă pe acest model. Practic, atât C-Zero, cât şi i-MiEV sunt atât de silenţioase încât motoraşele care angrenează geamurile şi oglinzile fac mai mult zgomot decât unitatea care le pune în mişcare vehiculul-mamă, chiar şi când vorbim de apăsarea acceleraţiei la podea.

Avantajele lui C-Zero? Faţă de Mitsubishi i-MiEV, paleta de culori. În rest, vorbim de aceeaşi maşină. Clienţii care îşi vor cumpăra maşina vor beneficia de acelaşi lucru, la urma urmei, urmând să difere doar reţeaua de service, dealer-ul şi sigla de pe cheie şi volan. Ar mai fi un avantaj - acela de a nu fi nevoit să te "complici" cu trecerea din Drive în Braking, sau din Comfort în Braking. Sigur, nu te obligă nimeni să faci asta pe un i-MiEV, deoarece poţi obţine o autonomie bună şi în Drive, cum am făcut şi noi când am mers cu i-MiEV. Remarcăm că nu există o diferenţă majoră între Drive şi Comfort, deci eliminarea modului de rulare din urmă are sens dintr-un anumit punct de vedere.

Dezavantajele lui C-Zero? Spaţiul pentru cumpărături nu este tocmai generos, dar se presupune că oricum mai ai o maşină pentru asemenea activităţi. Totul se compensează când te strecori cu maşina în trafic şi poţi parca aproape oriunde - în limitele bunului simţ şi ale legii. Problema legată de preţ am discutat-o deja, iar cei de la Citroen vizează şi ei clienţii de flote, care sunt interesaţi mai mult de imagine şi de o economie de scară, decât de preţul de achiziţie iniţial.

CÂT COSTĂ PÂNĂ LA URMĂ O MAŞINĂ ELECTRICĂ?

Oficialii Renault ne-au ridicat mingea la fileu în cadrul testului oficial cu Fluence şi ne-au declarat că, dacă posesorii unui Fluence Z.E. rulează mai mult de 12.000 de kilometri pe an, cheltuielile după cinci ani cu maşina lor electrică sunt mai mici decât cele unei maşini echivalente pe motorină. Am încercat să facem un calcul pentru a analiza acest aspect (cu studiu de caz Renault Fluence) şi am observat că mărimile încep să tindă spre egal abia pe la 20.000 de kilometri realizaţi în fiecare an. Probabil, însă, că tehnologia ne va oferi ocazia de a cumpăra peste câţiva ani o maşină electrică cu adevărat abordabilă ca preţ.


SIMULARE DE COSTURI MAŞINĂ DIESEL vs. MAŞINĂ ELECTRICĂ
(20.000 de kilometri parcurşi anual)

  Renault Fluence 1.5 dCi Dynamique Renault Fluence Z.E. (electric) 
COMBUSTIBIL/ENERGIE 
(pe 5 ani)
7500 € Consum 6l/100 km  8500 € 

autonomie 120 km,
3 €/încărcare,
85 €/lună închiriere baterie

TAXĂ ÎNMATRICULARE 200 €  Plătită la achiziţie  0 €   
IMPOZIT (pe 5 ani) 65 €  13 €/an  30 €  înjumătăţit, cf legii 
REVIZII (pe 5 ani)  1000 €  circa 200 €/revizie  300 € valoare estimată 
RCA (pe 5 ani) 450 €  90 €/an  450 €  90 €/an
PREŢ DE ACHIZIŢIE  17.450 €    20.000 €  valoare estimată, bonus guvernamental inclus 
TOTAL 26.665 €   29.280 €   

Comentarii (52)

  • In concluzie un diesel e mai ieftin si mai aconomic decat o electrica, dovedit in sfarsit cu cifre. Nice.
    59 21
  • Rudolf Diesel
    Prost sa fii, bani sa ai!
    Ce vome de masini!
    Trebuie sa fii prost sa-ti cumperi asa ceva, in loc sa-ti iei un TDI,ceva, o treaba frumoasa!
    Sau hai, daca vrei sa fii hipster iti iei un Prius si salvezi planeta, gen.
    24 81
  • YMihai
    articol interesant...
    totusi nu am inteles partea cu... Practic, atât C-Zero, cât şi i-MiEV sunt atât de silenţioase încât motoraşele care angrenează geamurile şi oglinzile fac mai mult zgomot decât unitatea care le pune în mişcare, chiar şi când vorbim de apăsarea acceleraţiei la podea.

    cine e mai galagios decat cine ???
    4 25
  • _steli
    electric?
    Sincer nu vad rostul achizitionarii unui astfel de model! Mi se pare o prostie, mai ales la Renault. Sa inchiriezi bateria pe luna cred ca e cea mai mare prostie pe care am auzit-o la capitolul aut. electrice. Sau mai bine zis sa fii obligat sa inchiriezi bateria.
    Imi plac la nebunie masinile electrice dar astea de pana acum sunt ... varza!!!!
    21 32
  • cam atat va duce capul ;)
    Nu prea sunt semne sa se ieftineasca motorina, asa ca cifra de acolo este pur si simplu una orientativa (de ex am auzit niste zvonuri ca in UE motorina va ajunge in urm 5 ani la 2EUR daca nu se vor utiliza mai mult de 25% biocombustibil).

    In plus, cat cuplu si cata putere ai de la 800-900rpm la un diesel si cat ai la un motor electric?
    Cand au fost lansate motoarele diesel erau oare ele cu ceva mai performante fata de cele cu abur? Tehnologia e in dezvoltare ..
    Si intrebatii pe cei peste 200k de bucuresteni care au astm, ei ce fel de aer ar dori sa respire?
    Singura restrictie tehnologica tine de capacitatea de a stoca energia electrica, nu de performantele electromotoarelor. Eu daca as circula numai prin bucuresti (serv-acasa), zau ca mi-as lua un C0 sau un iMEV. Cat despre Renault si "chiria pe acumulator", in Franta se plateste doar 60EUR pe luna din care de 20 ai curent electric inclus si cate 5 euro se duc pentru crearea de statii speciale pe autostrade pentru alimentare rapida. Si tot in franta cutia pentru uzul casnic e gratuita (dar pretul de pornire este cu 1600 EUR mai mare decat in romania). In Paris, Lille, Arras sau Douai am vazut o multime de gaze din astea electrice. Dar acolo lumea isi eficientizeaza cheltuielile si stilul de viata si isi iau cate 2 masini: una cu care sa nu aglomereze orasul si una care sa mearga pe autostrada cum trebuie.

    Noi in schimb ne luam tanc sa mergem cu 180 prin gropi si sa blocam orasele.

    Se pare ca tehnologia viitorului este un hibrid mai "special" (un motor mic (1-1.1l) cu biodiesel care sa ruleze la turatii constante si sa incarce un acumulator cand este nevoie, iar restul actionarilor sa fie electrice)

    PS: care mai vrea sa comenteze despre motoare electrice, sa se documenteze, si apoi sa vorbeasca.
    La inceput, motoarele diesel erau folosite preponderent in industrie, asa cum sunt folosite si acum electromotoarele. Faceti analogiile.

    Felicitari Automarket pentru test!
    47 11
  • @Andrei Dumbrava - sa stii ca nici energia electrica nu da semne de ieftinire. Este adevarat, la Fluence ZE are o pondere mica in costul total ep 5 ani ... dar ce te face sa crezi ca cei 85 de euro pe luna sunt batuti in cuie?

    @test: avantajele si dezavantajele au fost deja dezbatute (atat cat pot romanii sa dezbata ceva) si nu prea mai sunt multe de spus, dar ma bucur ca le-ati pus pe toate intr-un singur articol.

    @ "0 emisii" + "sa respiram aer curat" : romania.. europa.. nu prea conteaza cand vine vorba de marii poluatori de pe planeta. Calota glaciara tot se topeste, aerul va fi tot plin de fum, etc. Nu aici trebuie sa se faca schimbarea din pacate.
    17 17
  • robert
    @YMihai
    Ce e asa de greu de inteles?! De data asta iti explic eu dar, data vitoare, pune mana pe o carte si mai citeste.

    E vorba ca masina e foarte silentioasa. Sunetul pe care il produc geamurile electrice sau oglinzile electrice atunci cand le folosesti,in mers, e mai puternic decat sunetul emis de automobilul in care te afli.

    Era o comparatie simpla.
    6 6
  • @ unkle, ai dreptate dar nimeni nu intelege ca nu industria auto e cea poluatoare, nu mai conteaza oricum asa cum nimeni nu intelege ca va fi monopol electric asa cum a fost petrolier si pretul energiei va creste considerabil.

    Toti cred ca daca ai un panou solar poti incarca de la el 5 case si nu stiu cat de putina energie genereaza ele de fapt in momentul de fata.

    90% nu vor avea 50-70mp ca sa genereze destula electricitate pentru alimentarea unei case la minim.

    Stiu un singur lucru in schimb si ala cu incapatanare, orice ai spune impotriva electricitatii esti un ucigas al planetei si vor fi impotriva ta :) Asta e.
    11 20
  • Concluzia - masina pe benzina e mai buna, mai puternica, mai ieftina
    Conform cifrelor din tabel (corecte de data asta) iesi mai ieftin si nu ai dureri de cap daca iti cumperi una diesel. Iar daca ei una pe benzina e si mai bine. Automie practic nelimitata, putere, si un cost mai mic pe km decat orice variant
    11 23
  • meditati nu scuipati
    foarte interesant subiect, dar sunt uimit de modul de gandire.

    Eu unul prefer o masina electrica, in locul unei masini pe carburant fosil.


    Este normal sa coste masina electrica mai mult decat masina pe carburant fosil dar pe de alta parte nu se intreaba nimeni ca in 5 ani cand numnarul de masini electrice o sa creasca pretul acestora o sa scada si in plus nu credeti ca ar fi foarte tare sa te duci la un prieten in vizita sa joci o partida de poker si cand pleci ai masina incarcata cu 3 euro ?

    Cred ca ar trebui sa acordam mai multa importata masinilor electrice decat celor pe carburant.

    Este normal sa aibe pretul mare momentan si bateria autonomie mai mica, dar cand o sa apara prima masina electrica cu autonomie 500 de km am sa incerc sa o iau.

    Daca mai apare si nu panou solar undeva pe capota este perfect (gen cu are Skoda Superb si Audi pe trapa si circla aerul in masina chiar daca are motorul oprit)


    Asa ca mai ganditi-va.
    27 9
  • Cristi
    Felicitari Automarket pentru test si articol.
    La testul facut as fi preferat sa fie prezent si Nissan Leaf.

    La calculul facut as fi interesat de mai multe aspecte: Incarcarea bateriei de la priza de acasa presupune multe variabile: Asa cum a zis si unckle, pretul electricitatii nu sta locului si nici a chiriei acumulatorului.

    As merge si mai departe, pretul electricitatii pe timp de noapte poate fi foarte diferit de cel din varfurile din timpul zilei (a se vedea curba de sarcina).

    Astfel un contract cu furnizorul electric poate fi mai mult decat avantajos mentionand incarcarea pe un plan tarifar nocturn (incarcare care facaut in masa poate duce la o usurare a productiei de energie in baza si deci o scadere a electricitatii per total).

    Sunt in schim curios la Fluence care este curentul cerut la o incarcare lenta si daca are o versiune de incarcare rapida.

    @unckle Ma repet: sunt orase care au interzis accesul in centru permitand doar utilizarea mijloacelor de transport in comun. O tentativa de acest gen cu parcari imense la intrarile in orase si cu solutii de transport interne "verzi" poate schima sesizabil poluarea macar in oras.

    Nu o atitudine "de ce sa schimb eu cand altu polueaza mai mult ?" te va duce spre progres. (este plin de oameni care nu respecta reguli de circulatie, arunga gunoaie peste tot si spaguiesc cu orice ocazie, hai sa fim cu toti la fel ca sigur daca toti fac asa inseamna ca e bine)
    23 2
  • In acest moment sunt prea multe varabile (consum, evolutie pret carburant/electricitate, pret achizitie, chirie acumulatori) pentru a aprecia corect cheltuielile cu cele 2 tipuri de masini si pentru a determina in ce conditii este o masina mai rentabila ca cealalta.

    Un singur lucru este cert: costul cu alimentarea este sensibil mai mic la masinile electrice.

    Sunt de parere ca autoritatile ar trebui sa acorde alte tipuri de subventii masinilor electrice.

    Cea cu 3700 de euro la achizitionare nu pare a fi asa interesanta.

    Eu ma gandesc la alt tip de subventie.

    De exemplu, ar putea sa achizitioneze un numar de masini electrice si sa le inchirieze la un pret redus (leasing operational) cetatenilor.

    La un pret corect, cred ca ar avea succes in orasele cu trafic aglomerat.

    Autonomia ar putea fi extinsa oarecum simplu (cred eu). Asa cum carburantul este comercializat in benzinarii, asa ar trebui sa se intample si cu acumulatorii.

    In conditiile in care producatorii stabilesc de comun acord un nr. limitat de tipuri de acumulatori si de localizare a acestora in caroseria masinii, este nevoie doar de un sistem rapid (automat) de schimbare a acumulatorilor pentru ca autonomia redusa sa nu reprezinte o problema.
    8 2
  • costin
    ecologie?
    este eronat sa credem ca masina electrica nu dauneaza planetei. nu dauneaza direct este adevarat, dar dauneaza indirect. acolo unde se produce energia electrica este poluare, si cu cat consumul de energie electrica va fi mai mare si poluarea produsa de centrale va fi mai mare. punct
    10 20
  • Am uitat
    1. Obtinerea energiei electrice nu este chiar "eco" (obtinuta din carbune, gaze naturale, pacura, combustibul nuclear)
    2. @lol
    Verifica "cuvantul" monopol in dictionar deoarece nu stii ce inseamna.
    7 16
  • mircea
    @Costin, @andi
    Problema poluării indirecte a fost dezbătută de foarte multe ori. Atunci când pui în paralel o maşină electrică şi una pe benzină, îţi dai seama că ambele poluează atunci când sunt produse, ambele poluează atunci când este produsă benzina/energia electrică. Dar pe stradă nu poluează decât una singură. Avantajul e la electrice.
    23 1
  • Marius
    evoque30@yahoo.com
    1. Cam 5-10 ani vom mai vedea masini cu motor cu ardere interna. Dupa care, fie vor fi prea depasite tehnologic, fie preturile uriase la carburanti ii vor linisti pe multi adepti ai acestora.
    2. Hibridele din prezent si din viitorul apropiat vor sa impace si capra si varza. Deci si consum mic, si emisii minime. Sunt doar un compromis de moment.
    3. Motoarele electrice vor fi la moda o perioada. Dar nu vor avea viata lunga. Si asta dintr-un motiv simplu. Spuneti-mi mie ce agregate care folosesc baterii au avut o viata lunga, cel putin pe parcursul secolului 20? Pe la 1900 bogatasii se plimbau cu sarete motorizate, iar prostimea ii admira la nebunie. Erai megasmecher atunci. Cam asa sunt acum masinile astea electrice. O prostie. Iar derbedeii afirma cu gatul sub ghilotina ca poluarea este zero la aceste masini. Voi folosi si eu o expresie neacademica: "sa mori tu ca masinile astea nu polueaza absolut deloc". Energica electrica de unde dracu vine? Din rai? Deseurile atomice unde sunt? Deseurile din industria miniera unde sunt? Aha, va sa zica se ascunde gunoiul sub pres si ni se arata partea frumoasa a lucrurilor. Nu mersi.
    4. Hidrogenul e mama viitorului propulsiei. Este peste tot in univers, doar ca nu-l poti obtine usor. Daca vreti, e aceeasi situatie ca in cazul unui tip care se afla in largul marii si moare de sete. Apa ar fi din plin, pacat insa ca e sarata :P Si mai pacat ar fi sa mori de sete cu atata apa sarata langa tine :P
    12 6
  • Cristi
    electricitatea e mai eco decat arderea interna?
    @costin, @Andi, @Marius
    Electricitatea este produsa cu un randament mult mai mare intr-o uzina care functioneaza in baza pe perioade lungi decat cand motoarele actuale ale masinilor. Nu va agitati inainte de a va documenta. Randament mare=>la aceeasi cantitate necesara mai putina poluare. Locurile de productie sunt special alese a.i. poluarea sa fie minima asupra mediului, (ex aproape de o padure care sa absoarba CO2ul, in camp unde vantul imprastie poluarea, care este astfel mai usor "tratata" de plante caci este in densitate mai mica. In oras avem bureti de inmagazinare a poluarii si nu asa de multa verdeata sau vant, plus ca sunt plamanii nostrii). Nuclearele, da, sunt poluante spre foarte poluante chiar spre "inca habar nu avem cat de poluante". Dar daca faci un calcul de transfer de energie din sursa primara (carbune,uraniu,petrol, vant, apa, lumina) in energie cinetica pt a invartii turbinele (micutele de pe autovehicule sau cele de cativ MW din centrale) in energie de propulsie (cazul masinii pe petrol) respectiv in energie electrica si apoi in cea de propulsie (in cazul celei electrice)...vei afla ca randamentul nu e in favorul productiei distribuite (fiecare masina cu motorul ei) ci in favorul celei centralizate (turbine care produc constanta pt consumatori variabili). In afara de Ro restul Europei poate pricepe ca transportul electric este mai avantajos. Si iar ma repet: trenurile sunt o solutie in tarile care nu l-au falimentat inca, dincontra.
    17 2
  • Hidrogen
    @marius
    motoarele electrice nu vor fi "la moda". Sunt de acord cu ce zici despre hidrogen ca si combustibilul viitorului dar sunt masini electrice care merg pe hydrogen, nu doar cu combustie interna. Iar considerand ca motoarele electrice sunt mai fiabile, acestea vor ramane viitorul.
    4 1
  • *****
    daca as cumpar o masinuta electrica ...in cat timp ajung la arad???
    4 2
  • Victor
    Cred ca s-au hazardat cu lansarea acestor modele electrice,la o autonomie de doar 160Km(in conditii mai bune decat cele reale de trafic),si lipsa unei infrastructuri bine puse la punct o astfel de masina prezinta mari limitari in exploatare,mai bine utilizau formula motor clasic-motor electric,obtineau un consum de 3% in cazul unui motor pe benzina si de 2% pt un motor diesel,cea ce era cat se poate de rezonabil,peste 10-15 se putea trece pe o proulsie exclusiv electrica,atunci probabil ca se va ajunge la o autonomie de 400-500Km,astfel aceste masini erau cat se poate de viabile,doar motorul electric este viitorul,tehnic vorbind acesta ii este superior oricarui motor diesel sau pe benzina.

    Treaba cu inchirierea bateriei pt Renault ii anuleaza orice fel de avantaj financiar fata de un Fluence normal,ba chiar il face mai costisitor de folosit.
    4 11
  • motoare cu biomasa
    Motor cu biomasa uscata .acesta este viitorul in agricultura si transport. Cea mai ieftina sursa regenerativa este biomasa ,accesibila pretutindeni .MOTOR CU BIOMASA . matei_baidoc@yahoo.fr
    2 5
  • avantaje si dezavantaje !
    Daca la motoarele normale, pe carburant fosil, ai posibilitatea in momentul de fata sa realimentezi de la orice statie peco, iar acest lucru iti ofera o autonomie foarte mare, acest lucru este un avantaj pentru masinile pe carburant, acest avantaj ar putea sa dispara in momentul in care la statiile peco o sa ai posibilitatea sa incarci cu energie electica .
    Eu cred ca, pe de o parte, este un avantaj ca renault inchiriaza bateriile, spun acest lucru deoarece la momentul actual nu sunt bateri atat de performante incat sa le cumperi si sa functioneze la aceiasi capacitate o perioada lunga de timp 15-20 ani, iar pretul pretul lor este foarte mare. Nu cred ca i-ar conveni cuiva sa plateasca dupa 4-5 ani de folosinta a masini, jumatate din pretul acesteia, pentru a schimba bateriile, ori asa, fiind inchiriate, renault va trebui sa le schimbe, iar pe parcurs cand vor aparea bateri mai performante, care vor avea autonomie mai mare si un pret de cost si gabarit mai mic, sa le poata schimba.
    Sunt pentru masinile electrice deoarece in viitor peste 50% din consumul casnic va fi obtinut de catre locatar. Spun acest lucru deoarece extinderea folosirii panourilor solare si tendinta tehnologiilor noilor corpuri de iluminat si a aparatelor de uz casnic va duce la consum energetic mult mai mic .
    6 1
  • @Victor
    Spui ca sistemul leasing Renault "anuleaza orice avantaj"?

    Nu-i asa amice pt ca tehnologia nu sta pe loc. In 2-3 apar baterii mai performante si atunci ce faci cu bateria de la Mitsubishi/Citroen...? Si ce crezi ca se va intampla cand ajungi la sfarsitul vietii bateriei? Te-ai gandit? Iti spun eu: ramai cu ea in brate! Aspectul asta duce la o devalorizare mai mare la o eventuala revanzare.

    Pe Mitsubishi putin ii intereseaza acum. Renault gandeste insa in perspectiva. Renault Z.E. au posibilitatea schimbarii bateriei cu una mai avansata in cativa ani conform contractului. In plus, reciclarea bateriei e durere de cap, dar Renault te scapa si de grija asta. Pt asta platesti acea chirie. 110 euro/lunar pt chirie si alimentare mi se pare rezonabil. Mai ramane sa scada preturile de achizitie. Si vor scadea.
    13 2
  • zero....lei
    Ha,ha,ha!Mai voi credeati ca apare masina electrica si avem toti cate una?Ha,ha,ha! Nu puilor,chiar daca le vor da GRATIS,tot vom fi obligati sa luam pe bani grei o baterie speciala,veo,,cutie'' tip transformator etc ca nu sunt astia prosti sa faca ceva pt. tot poporul fara sa traga ei malaiul.Li se rupe lor de Terra,problema lor e ca se termina petrolul dar tot tr. sa aiba profit. Sa vedem cand se vor termina si materiile prime pt. acumulatoi,ce p.m. mai baga in priza? Kkt?
    5 13
  • electrica da dar nu renault
    in primul rind renault sunt petarde toate mai ales p partea electrica sa nu mai vorbim de full electric asa ca cel care se incumeta sa cumpere o masina electrica va sta mai mult la reparat cu ea decit sa se plimbe ,sunt deacord cu tehnologia dar mai avem de invatat in domeniul asta .De ce nu se scot de la saltea motoarele p hidrogen si cele cu apa (abur )inventii care sunt de ani buni aparute si nu le baga niumeni in seama .dar noi suntem prea mici pentru lumea asta mare .(ne vedem p strazi)
    4 16
  • mojito
    Incarcare
    Si daca stai la etajul 7 cum iti incarci bateriile ????
    8 8
  • @rares - audi are un panou solar care misca un ventilator de 10cm, nu o masina de 2 tone ... iar "insorirea maxima" in romania este de vre-o 150Wh/mp - adica intr-o zi poti incarca cu 1mp de panou solar - CARE CAPTEAZA 100% - FIX 2kWh ... dar daca aplici un randament de 20% (care si asta este vis in acest moment) obtii defapt 400Wh, intr-o zi intreaga de stat la soare .. sau "un plin pe luna" .. te-ai scos... 3euro :)

    @Cristi - daca transportul in comun poate sa raspunda nevoilor cetatenilor as fi de acord cu interzicerea totala a automobilelor in orase ( in centru.. cam cum este la noi "inelul central" descris de basarab, Stefan Cel mare, M. Bravu... si tot asa pana la razoare.) Momentan transportul in comun nu poate satisface aceste nevoi, motiv pentru care mergem cu masina.. fie ea si electrica :)

    @Antonny - la arad (din bucuresti) ajungi in 2 ore: Avionul pana la Timisoara + o cursa locala cu un autobuz/ceva/orice catre arad :) (tre sa fii un pic dus cu pluta ca sa pleci din bucuresti la arad cu masina... costa mai mult decat avionul - la tarom este cam 8-9mil dus-intors)
    1 3
  • bateria -marea problema
    La o masina electrica marea problema e bateria. E scumpa, se incarca greu, cantareste multe kg, nu ofera energie suficiente. Restul componentelor sunt fumate. Motorul electric are 150 de ani vechime, nu reprezinta tehnologie noua, la fel restul.
    1 4
  • In Romania nu ... in alte tari e posibil
    In alte tari din vestul si nordul Europei Renault Fluence electric merita investitia dat fiind faptul ca impozitul e mult mai mare si pretul benzinei pe masura. Eu sincer mi-as cumpara o masina electrica sau un hibrid.
    7 2
  • Cristi13
    Pina acuma singurul avantaj pe care-l vad eu este la reparatie,fara ulei,filtre,pistoane,cuzineti,supape,c.v etc .Stati linistiti ca si curentul electric va avea aceelasi pret ca si carburantii din ziua de azi dc masinile electrice il va depasii pe cele convectionale! Tot vor gasii mizerile care conduc lumea sa ne subjuge in continuare.Un lucru nu il inteleg,de ce-s mai scumpe ca masiniile care poleaza? Mai ales ca vor sa fac o lume mai curata;da-le la juma de pret fata de celelalte dc chiar vrei sa salvezi lumea,nuu? Nu la preturi de dublu,triplu...
    15 5
  • Cu masina e vreo 450 dus intors de la Bcuresti la Arad. Cu Taromul ajungi mai repede (oare) dar nu poti duce mare lucru cu tine si la timpi trebuie adaugat transpotrul pana la si de la aeroport etc. Plus ca depinzi de orarele lor de plecare, nu tocmai avantajoase. Sa zicem ca pleci de acasa la 6 ajungi la aeroport la 7 aeronava pleaca la 8 si ... ajungi la 9.30 la Tm in aeroport, iesi din aeroport la 10.15 iei un taxi (pana la Arad vreo 300 ) pana la autogara/gara si de pe la 11 astepti pana pleaca cursa, sa zicem 12 si ajungi la 13.30 la Arad, apoi taxi, deci la destinatie la 14. Cat ai facut: 8 ore. Cu masina faci vreo 9 ...halal
    4 3
  • Iulian
    Electrica = De Oras
    Fluence-ul momentan, cum este el acuma, varianta ZE, este 100% inutil. Cand vorbim de masini electrice cu o autonomie de 160KM, vorbim strict de masini de oras, de mers la servici, de facut ceva cumparaturi. Deci, nu ai nevoie de un sedan, trebuie o masina mica, usor de parcat, sa incapa macar 2 persoane lejer, cum este Toyota iQ de exemplu. Orice mai mare decat iMiEV este nerelevant.
    6 9
  • http://prtr.ec.europa.eu/DiffuseSourcesAir.aspx

    (nu-i virus:P)

    un link al UE unde se pot consulta harti ale "poluarii" pe diferite substante si categorii de poluatori (sursa este ... saiturilii da stiri da romanika )
    2 1
  • Bravo ! Un pas inainte !
    Bravo ! Un pas inainte ...in mod sigur, in timp vor scadea si preturile.
    7 1
  • pun si io un link 'informativ" .. si se gaseste unu sa nu-i convina ... belea mentalitate :))
    2 0
  • Constantin
    RECOMAND
    http://www.energeia.ro/masini-ecologice/masini-electrice-masini-ecologice/cum-sa-ti-convertesti-automobilul-in-masina-electrica-207
    0 0
  • deh, eu cred ca sunt unii care dau asa ca sa se distreze degetele rosii sau nu citesc cum trebuie si nu inteleg ce vrei sa spui si dupa te indruma sa cauti cuvinte in dictionar crezand ca folosesti cuvintele din burta, asa ca Andi :p Dar nu ne suparam, traim in Romania unde orice opinie ai avea, daca nu e la fel cu cea a interlocutorului trebuie sa primesti imediat insulte pentru ca el e intotdeauna mai destept ca tine si trebuie sa ti-o demonstreze cu pumnul :)

    @ Mircea
    ai uitat sa adaugi la socoteala poluare rezultata in urma extragerii litiului si fabricarii bateriilor, poluare semnificativa prezenta numai la automobilele electrice, iata ca se mai egalizeaza lucrurile :)
    2 8
  • :)
    Articolul este foarte ok

    Masini electrice ... ok .... sunt pro chestia asta dar eu imi pun o intrebare: Deci autonomia este undeva la 150 - 160km corect ? Pentru autonomia asta ai nevoie de curent (fie de la priza fie de la franare) dar de ce mama masii nu pun astia un panou solar pe masina ? De asemenea de ce nu se poate implementa in fiecare roata (in janta mai exact) un sistem piezoelectric http://en.wikipedia.org/wiki/Piezoelectricity ? ma gandesc ca ar fi simplu si energie s-ar genera in prostie pentru autoturismul oricum este greu, lucru care face cauciucurile sa preseze solul iar aerul din cauciuc ar presa asupra acestui sistem aflat in janta. Prin presiune ai energie -> autonomie mai mare. De asemenea tot la roti se pot pune 2 magneti - unul pe roata si unul pe sasiu. curentii generati de acesti magneti in timpul rularii autovehiculului pot genera electricitate -> autonomie mai mare. In concluzie intrebarea mea este: de ce nu se aplica chestiile astea la autovehiculele electrice ? Mi-ar comveni sa dau 50 - 100 de mii pe un "jeepan" electric si sa merc cu el cat vrea muschiul meu si acel autovehicul sa genereze atata electricitate incat sa o dau inapoi in retea si sa fiu platit pentru ea ! :)
    4 5
  • Justin, nici nu voi incepe cu motivele pentru care ceea ce propui tu nici teoretic nu poate ajuta .... DAR ( :) ) se poate sa te indrum catre un site, foarte prietenos cu ochiul omului mediu (adica se presupune ca ai fost atent la orele de fizica din clasele 9-12) :
    http://www.autonopedia.org/
    2 0
  • Temperatura
    La iarna sa va vad eu ce "autonomie" obtineti... la asta nu v-ati gandit...!?!

    Momentan e clar ca nu e de loc profitabil si nici comod sa-ti cumperi o electrica 100%. Dar o sa se gaseasca actori, milionari, ecologisti, etc sa deschida piata si sa contribuie involuntar la scaderea pretului.
    Infrastructrura (puncte de incercare) sa va dezvolta si ea pe parcurs si deci sunt intr-u totul de acord cu "E încă mult, dar nici laptopurile nu au fost ieftine imediat după lansarea primului PC portabil."

    Nu se mentioaneaza iar nimic de opozitia tacita (sau nu) a companiilor de extragere/rafinare a petrolului, care momentan au profituri inimaginabile si e clar ca vor sa intinda pelteaua cat mai mult... ii doare la basca de poluare... sa fim seriosi

    Iar faza cu "bateria in chirie" mi se pare cea mai mare perversitate contemporana... adica daca Renaultunui i se impune de cineva de sus sa termine cu "prostiile" electrice, ca prea prind la public, iti taie macaroana, iti ia bateria, ca nu esti tu proprietar pe ea si te lasa cu coaja de masina? Si apoi ce faci? iti cumperi cai? sau husky sau camile? sau ce?

    http://www.youtube.com/watch?v=nsJAlrYjGz8
    3 9
  • raduku
    Masini bune - preturi protectioniste - sau risc.
    Din cea ce citesc imi dau seama ca ar fi bine sa-mi iau o masinuta electrica.

    Vazand pretul imi dau seama ca ea poate nu costa atat, dar trebuie sa protejeze productia actuala.

    Acum doua saptamani am plecat la iarba verde. Pe drum am mers cu farurile aprinse si cu clima. Acolo unde am ajuns am oprit motorul , ne-am destins cat a trebuit , iar cand sa plecam demarorul "ciment".
    Pe drum se descarcase bateria, cu toate ca nimic care sa tradeze descarcarea bateriei nu ne-a avertizat.

    Noroc ca nu am fost singuri ...

    Ce putem face in acest sens ... ???
    3 6
  • orice tehnologie nou aparuta costa mai mult incuiatilor...
    8 5
  • raduku
    Fezabilitate
    Masinile electrice sunt fezabile pana in prezent , numai pentru transportul in comun. Deci traiasca CFR -ul cu locomotivele electrice, metroul , tramvaiele si troleibuzele.

    Se poate pune si transportul pe cablu...

    Asta este !
    Pentru auto personal , nu doresc sa ma pronunt.
    4 2
  • se merita...
    Pentru oras mi-a lua asa ceva... sunt multe de spus aici... daca e sa ma refer la avantajele mele imediate in calitate de client, pot spune ca mi-ar conveni sa dau in jur de 100 euro / luna pt electricitate si lease (chirie)... pai la masina mea cu motor 1.6 benzina fara minim 6 milioane nu scap lunar... ma fatai numai prin oras, deci mie imi convine... si intretinerea e mult mai simpla... nu mai discutam de prea multe piese in miscare, deci implicit fiabilitatea va fi mai mare... Am garantie 8 ani la Nissan Leaf (mai mult decat la orice masina conventionala).

    In plus, prin contractul de lease propus de Renault-Nissan mi se garanteaza ca in cativa ani ii pot face un "update" masinii si pot beneficia de baterii noi cu autonomie extinsa si alte progrese tehnologice... Mai ramane sa se extinda reteaua de alimentare... Aici trebuie sa fie interes si din partea autoritatilor si interesul cred ca va creste exponential in urmatorii ani... Electricitatea e usor de transportat, mult mai usor decat combustibilii fosili... Ca perspective de viitor, cred ca se va pune accent pe energia regenerabila
    9 1
  • masini electrice
    Aceste noi tehnologii se pare ca au un cost cam mare. Cand autonomia va fi mai buna si cand vor scadea costurile de achizitie, probabil se vor vinde mai multe masini electrice. Si nu numai pentru imagine... Desigur, este necesara si o infrastructura pe masura, pe care o vad greu si dificil de implementat la noi.
    Deocamdata, noile tehnologii sunt date cam cu picatura. Cred ca asa dicteaza interesele actuale, atata vreme cat se mai pot vinde combustibili fosili. Cand ma gandesc cat polueaza industria, avioanele, vapoarele si alti mari consumatori, realizez ca tehnologiile ecologice sunt abia la inceput, din multe puncte de vedere... Deocamdata ele sunt scumpe si nu au cum sa reprezinte un fenomen de masa. Cel putin nu la noi si probabil doar in cazul anumitor firme si pentru imagine, cum bine se spune in articol.

    Foarte interersant ca se poate produce energie electrica si cu bani mai putini. Se pare ca este posibil. Ma refer la acel inventator german si al sau acumulator numit Kolibri, care montat pe un Audi A2 a realizat o autonomie de 600 de kilometri, intre Munchen si Berlin, la o viteza medie de 90 km/h. Se pare ca proiectul, concretizat anul trecut, a fost sponsorizat de Guvernul german si a avut valoarea de 120.000 de euro, ceea ce arata ca masinile electrice pot fi comercializate la preturi ceva mai mici... Durata de viata a acumulatorului era estimata undeva la 500.000 de kilometri, daca se rula cu o viteza medie de 90 km/h. De asemenea, acumulatorul era realizat din materiale reciclabile. Spun era, pentru ca prototipul respectiv a ars intr-un incendiu in urma cu cateva luni, intr-o hala a firmei DBM Energy din Berlin, unde se gasea in acel moment. La acea vreme, inventatorul intentiona sa refaca proiectul, pe propria lui cheltuiala. Interesanta suma care a fost alocata de catre Guvernul german pentru acel proiect. Comparata cu pretul actual al unui automobil electric, ceva parca nu se potriveste... Asta presupunand ca datele pe care le-am gasit in diverse surse sunt corecte. Am uitat sa mentionez ca incarcarea acumulatorului Kolibri se putea face si rapid, in numai 6 minute. Daca datele respective sunt reale, cred ca acea inventie reprezenta un pas mult mai mare decat electricele care sunt acum pe piata. Dar, din anumite motive, se pare ca mai avem de asteptat pana cand masinile electrice vor avea autonomie ceva mai buna si preturi accesibile.
    10 0
  • interesele!trebuiesc aparate!ce mai conteaza ca planeta se duce la propriu :la dracu!..bani sa iasa....ganditi-va ce s-ar intampla daca toata lumea ar avea masini electrice?
    0 1
  • masini electrice
    Cat de poluante sunt bateriile(acumulatorii) electrice?! La lucrul acesta nu se gandeste nimeni? Hai sa-i prostim pe prosti?
    0 2
  • Parerea mea
    Da, este adevarat ca si fabricile care produc masina, bateria, etc. polueaza intr-o anumita masura dar acestea sunt amplasate (sau cel putin asa ar trebui) in zone unde aceasta poluare nu o respiram zi de zi. E ca si cum imi pun gratarul in casa, in comparatie cu in gradina/padure. Gratarul ala produce aceeasi cantitate de fum/CO2 dar nu imi afum cu el casa. Asa si cu masinile astea... poate or polua cand sunt fabricate (desi sunt ferm convins ca poluarea generata de rafinarii este MULT mai mare decat cea de producere a energiei electrice/a masinii/bateriei) dar nu imi polueaza mie in oras. As alege o masina electrica fara sa stau pe ganduri.
    Si ideea cu bateria inchiriata mi se pare excelenta. Cata vreme bateriile tzin 160Km (in cel mai bun caz) si trebuie incarcate zilnic, trebuie sa ne gandim ca dupa aprox. 2 ani trebuie sa cumperi una noua (care o estimez undeva pe la 15-20.000 euro). Ma scuzati ca spun, dar cineva care spune ca este o prostie ideea de a avea bateria inchiriata (e ca si cum ai avea o asigurare a bateriei, platesti 70-80 euro pe luna si iti iei gandul de la ea)este inconstient.
    Sper ca nu am batut campii, dar asta este parerea mea. Stima.
    1 2
  • Gabi, eu iti inteleg peerfct frustrarea, si eu am avut unoeri probleme cu drumurile, asa cum am si povestit pe blog, atunci cand am relatat intregul road trip.Cu toate astea, nu mi se pare un motiv ca sa nu imi vad tara. Nu trebuie sa ma bag in cele mai mari hartoape sau drumuri infecte ca sa vad ceva. Sunt destule de vazut si daca tii soseaua principala, care totusi e in limite rezonabile.Nu trebuie sa faci un tel din asta, si nu trebuie de fapt sa faci nimic din ce nu iti place. Scopul articolului a fost sa explic cum se face un circuit, pentru ca este o modalitate de petrecere a concediului pe care poate unii ar putea sa o incerce, mai ales daca pana acuma au mers intr-un singur loc in concediu in Romania(adica de exemplu 7 zile in locul x).Cat despre uzura, nu stiu ce sa spun, masina se uzeaza si cand mergi in oras si cand mergi oriunde, daca as sta sa ma stresez pe chestia asta, nu m-as mai simti bine in concediu.Sa stii ca si noi am mers "no reservations", probabil nu am fost destul de clara. Atunci cand faci Road Tripping, oricat de bine ti-ai planifica, nu ai de unde sa stii dinainte unde ajungi in fiecare seara pentru cele 2 saptamani sau cate or fi. Si mereu cand am mers in campinguri, nu a existat sa nu fie loc de cort. Cum am spus si in articol, campingurile la noi nu mai sunt ce erau. Am mers in campinguri asta vara care sunt exact ca cele din afara.Despre cicloturism, chiar nu ma pricep, asa ca nu stiu ce sa-ti spun. In orice caz, iti doresc succes cu canoeing, sper sa nu ai probleme! Oricum eu am vazut ca sunt multe rauri pe care poti face asta fara restrictii.Cat despre turismul in Romania, eu zic sa te mai gandesti, insa daca nu esti atras de ceea ce e de vazut la noi, chiar nu are rost sa-ti faci griji! :)
    0 0
  • ce prostie
    1 0
  • Oare ce s-ar intampla in caz de accident?
    Pasagerii nu ar fi electrocutati?
    0 0
  • Si ce se intampla daca trebuie sa treci peste o cale ferata pe timp de furtuna?Sau in caz de scurt circuit ce s-ar intampla?
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru