STUDIU: 15 vapoare mari polueaza cat toate masinile din lume

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 16.04.2009
Un studiu britanic a dezvaluit faptul ca un singur vas transatlantic care transporta containere polueaza cat 50 de milioane de masini la un loc.

Un studiu britanic a relevat faptul ca 15 vase comerciale polueaza intr-un an mai mult decat toate masinile de pe glob la un loc. Acest lucru este cauzat de carburantul de calitate inferioara pe care il folosesc aceste vapoare, motorina folosita in industria navala are de 2.000 ori mai mult sulf decat cea folosita la autovehiculele moderne.

Cele 90.000 vapoare comerciale din lume polueaza deoarece peste 70% din emisiile acestora sunt eliberate in atmosfera la mai putin de 400 kilometri de tarm. Circa 85% din totalul global al emisiilor de noxe ale vapoarelor sunt eliberate in emisfera nordica a Globului. Transporturile maritime sunt responsabile pentru circa 3.5-4% din schimbarile climatice cauzate de emisii.

Un cargobot de dimensiuni mari poate sa genereze 5.000 tone de oxid de sulf pe an. Vasele comerciale sunt responsabile pentru 18-30% din intreaga poluare cu oxizi de azot a Pamantului si cu 9% din poluarea cu oxizi cu sulf a Globului. Acest lucru se intampla deoarece fiecare vapor este folosit 24 de ore pe zi, timp de circa 280 de zile pe an.

Motoarele diesel ale acestor vase pot dezvolta chiar si 109.000 CP si cantaresc 2.300 tone.

Potrivit organizatiei americane de protectie a mediului, daca vapoarele nu ar naviga la mai putin 370 de kilometri de tarm, peste 8.000 de vieti ar fi salvate pe an - doar in Statele Unite ale Americii. Daca industria navala ar folosi motorina cu un continut de sulf redus cu 98% fata de nivelul actual, cantitatea de particule emisa de vapoare ar fi cu 85% mai mica, iar emisiile de oxizi de azot ar fi mai mici cu 80%.

Americanii au aprobat deja aceasta masura si parlamentarii din Canada urmeaza sa implementeze si ei o masura similara. Aceasta masura ar fi necesara si in Europa, continent in jurul caruia se afla unele dintre cele mai aglomerate cai maritime din lume. Uniunea Europeana pregateste introducerea unei zone cu emisii reduse in anul 2015. Aceasta masura va fi aplicata treptat pentru a le permite operatorilor navali sa isi adapteze echipamentele.

Organizatiile ecologiste din lume fac presiuni asupra Organizatiei Natiunilor Unite pentru a aplica aceste norme in intreaga lume cat mai repede posibil. Din pacate pentru tarile din lumea a treia, care au deja o problema serioasa cu emisiile si calitatea aerului, cele mai poluante vapoare ar putea fi trimise pe rute apropiate de tarmul lor, inrautatind calitatea aerului din zonele respective.

Un prim efect al regularizarii emisiilor de noxe ale vapoarelor comerciale ar duce la marirea costurilor de transport naval. Aceasta masura ar putea produce probleme serioase in anumite industrii care se bazeaza pe transportul naval pentru reducerea costurilor si eficientizarea transporturilor.

Emisiile ridicate de particule ale vapoarelor comerciale duc la un efect de racire globala de cinci ori mai puternic decat cel de incalzire globala al emisiilor de CO2. Emisiile de particule sunt legate puternic de decesul prematur al populatiilor de coasta din intreaga lume. Emisiile ridicate de particule produc cancer si forme grave de astm, precum si probleme cardiace.

Via | TheGuardian

Comentarii (44)

  • poluare
    Astept cu interes un studiu pe aceasta tema referitor la aviatie.Cred ca dupa ce vom vedea si acolo s-ar putea sa constatam ca masinile sunt cel mai putin responsabile pt poluare la nivel global.In Romania se poate face un studiu si asupra CET-urilor.termocentralelor,etc.Apropo pt astea in afara de plamanii nostri cine plateste taxa de poluare?
    4 0
  • Bethurbazal
    Opinie
    Aceasta stire (daca se dovedeste continutul ei) e una dintre cele mai importante stiri aparute pe acest site. Datele sunt ingrijoratoare, dar macar noi avem relativ putin de suferit imediat: avem doar 1 port insemnat la Marea Neagra (Constanta).
    2 0
  • Adrian
    news
    A trecut ceva timp de cand nu am mai citit ceva interesant pe situl asta...
    In sfarsit, ceva incurajator pentru transportatorii terestri si productii interne. Gata cu importuri ieftine...
    0 0
  • Cate minciuni...
    stiu si ca un singur zbor transatlantic consuma mai mult combustibil decat toate masinile de F1, incluzand teste, calificari etc. intr-un sezon. Dovezi incontesabile ca taxa de poluare este o aberatie si ca este absolut irelevant daca masina ta emite 180 sau 130 g CO2/100 km. Euro 2, euro 4 etc... sunt niste abureli d.p.d.v. al mediului, dar nu si al economiei si profitului.
    E trist cum suntem dirijati ca niste oi oarbe, nu doar in directia asta.
    7 1
  • stefan
    -
    Si daca tot ati inceput cu vapoare faceti va rog un studiu cu cantitatea de co2 eliberata in aer de frunzele/plantele uscate care putrezesc anual.
    Si ei ne spun sa mergem cu transportul in comun si sa renuntam la becurile incandescente.
    DESTEAPTA-TE ROMANE!
    1 0
  • cineva
    gogu ai punctat excelent
    exact asta mi-a venit in minte cand am vazut articolul , la cat co2 produc vapoarele si avioanele tot noi suntem fraierii de soferi care platim taxe doar ca sa imbogatim guvernul, daca nu ma insel avioanele sunt mult mai vinovate decat vapoarele, asteptam un studiu despre avioane
    0 0
  • NeoGalaxy
    Naspa rau!
    De fapt avioanele polueaza si mai mult.... pentru ca poluarea se face la diferite altitudini unde straturile si atmosfera sunt mult mai rarefiate decat la nivelul solului. Din cate am inteles eu nu conteaza neaparat cat polueaza si faptul ca jeturile polueaza la inaltimi mari si asta este mai grav decat poluarea in sine.
    0 0
  • Ingrijorator
    Intradevar, este foarte ingrijorator...si mai ingrijorator e faptul ca nu se iau masuri impotriva acestor poluatori. Toata lumea isi indreapta ochii catre autovehicule cand de fapt asta este o problema minora comparativ cu ceea ce ati prezentat dvs. Si bineinteles nu trebuie uitat faptul ca sunt multe industrii care polueaza foarte grav mediul insa acele industrii nu sunt luate la bani marunti.
    0 0
  • george
    Bravo AUTOMARKET......ASA MA BAIETI!!!
    Desteapta-te romane odata din prostiile astea care ne spala creieru.
    0 0
  • cata prosteala
    taxa de poluare=prosteala,intotdeauna aia mici(adica noi ) au platit totul mai scump.Credeti ca ar putea sa-i prosteasca asa usor pe aia care polueaza mai tare adica armatori de vase,companii aeriene,etc.Fratilor ce n-au reusit comunistii au reusit capitalistii la nivel mondial,i-au prostit pe toti din vorbe.
    0 0
  • hm
    nu ar fi bine ca toate sa aiba un mini reactor nuclear?
    poluare aer 0%
    0 0
  • andrei
    poluare
    bine ca platim noi taxe de poluare pt masini , ca statul, roman sau oricare altul, nu isi bate capu cu magnatii care detin astfel de "terminatoare" pt mediu inconjurator
    0 0
  • marco24
    offtopic
    Ministrul mediului mai bine s-ar ocupa de marirea suprafetelor impadurite, decat sa caute motive sa stoarca bani de la Populatie. Mi s-a parut tragic ce s-a intamplat cu copacii de pe marginea drumurilor...majoritatea, in jud.Constanta. S-au taiat in prostie si in urma lor au ramas cioate de jumatate de metru care oricum sunt periculoase in cazul accidentelor.
    Cand s-a dorit introducerea taxei auto triplata au iesit toti samsarii in strada si astfel au anulat-o. Acum cand vor sa introduca acea taxa pentru toata lumea, nu mai iese nimeni
    0 0
  • Catalin
    poluare
    Acum toti cei cu masini se simt mai bine si "nevinovati". Problema e ca sursele de poluarese ADUUNA asa ca si masinile contribuie la problema.

    Noxele emise de vapoare si avioane afecteaza toata planeta dar in bucuresti 80% din noxele care ne imbolnavesc sunt de la masinile noastre!
    0 0
  • Cat e taxa?
    Sunt curios cat e "taxa de prima inmatriculare" la un vapor din asta....sau mai bine zis, companiile proprietare platesc ceva? Bine ca suntem noi nevoiti sa dam cate 1500-2000 euro cand dorim sa folosim ceva ce polueaza de cateva mii de ori mai putin decat un vapor din asta. Daca e sa comparam, o masina e insesizabila pe langa asa ceva.
    1 0
  • Goeleta
    chiar asa?
    Am discutat cu colegii proiectanti de nave si iata un raspuns:
    Chestiunea cu poluarea este luata aici unilateral: Daca zicem “15 vapoare mari polueaza cat toate masinile din lume” : da, dar numai raportat la consum de combustibil !
    Dar cata poluare produce omenirea ca sa fabrice toate masinile din lume, si cata poluare produce ca sa faca 15 nave ? Nu cumva “s-a uitat” ? Pe urma cata poluare rezulta din nereciclarea suficienta a tuturor masinilor din lume harbuite, si cata poluare rezulta din decomisionarea a 15 nave ? Nu cumva “s-a uitat” ?
    0 0
  • Motoare gigant
    Organismele internationale ar trebui sa oblige producatorii de motoare diesel destinate vapoarelor de mari dimensiuni sa le faca mai putin poluante si mai eficiente, la fel cum sunt obligati producatorii de automobile . Unul dintre cele mai puternice motoare destinate vapoarelor de mare tonaj are urmatoarele specificatii : motor Diesel, 14 in linie, greutatea motorului 2300 tone, 30 m lungime, 15 m inaltime, putere max 108920 CP/102 rpm , consum mediu 6500 l motorina / ora .
    0 0
  • octavian
    poluare
    bine ca am vandut flota
    0 0
  • glomnicu
    bine spus octavian :))
    am 6000 de euro taxa de mediu la masina... daca imi cumparam vapor cat plateam??
    0 0
  • jiji de la pipera
    Eu stiam dupa spusele guvernului ca doar masinile care vin din germania in romanica polueaza ca le fac nemtii cei rai ceva....nu dati cu pietre asa a zis guvernu...
    0 0
  • pentru aia incuiatii
    nu conteaza ca se polueaza doar in bucuresti,poluarea din orase ,de la vapoare ,de la avioane ,etc se raspandeste in aer pe principiul zborului de fluture care bate din aripi in america si in thailanda se porneste furtuna sau mai concret daca dau eu o bashina pana la urma o molecula de gaz din ea o ve-ti mirosi si voi..........ha ha ha
    .........
    '''''''''''''''''''dupa mintea unora de pe aici nu conteaza ca a explodat centrala de la cernobal ca era departe in ucraina,si asha mai departe.............
    0 0
  • cineva
    pai vedeti
    de asta cumpara nemtii atatea dacii , si-au dat seama ca sunt mai bune , traiasca dacia
    0 1
  • NS Bricul Mircea
    COMBUSTIBILUL
    ARE TAXA DE POLUARE IN PRET ( de mai bine de 10 ani cred , cand era BASE ministrul transportului ) si asta uita ROMANII daia uita si promisiunile care li se fac inainte de vot............memoria tampon defecta la acest popor
    0 0
  • AndreiRN
    Taxa
    V-au aburit bine politicieni cu taxa de poluare care de fapt este pt vilele lor si pt concediile frumoase in lumea larga.
    0 0
  • manipulare?
    am stat si m-am mai gandit cum dreak de s-au gandit tocmai acum sa faca studiu asta....??? se vrea abaterea opiniei publice in alta directie..???in media nimic nu apare gratis , totul fiind platit de cel care este direct avantajat direct de ,,stirile '' si ,, studiile '' de acest gen.....
    0 0
  • creierashe de furnica
    foarte interesante cifrele alea, dar majoritatea uita lucruri ELEMENTARE: 90% din volumul comer?ului mondial de m?rfuri se deruleaz? pe mare!!!. Mai uita majoritatea "inteligentilor" ca transportul maritim este CEL MAI IEFTIN mod de transport. Se punea problema poluarii aero dar cati dintre voi stiu ca un avion consuma in jur de 15 L/km cu cel putin 200 pasageri la bord. Dupa niste calcule simple sa-mi spuna "matematicienii" de mai sus ce masina reuseste asta? Ce masina poate face distanta Bucuresti-NY, 7.700KM, cu combustibil de 650EURO? - cat costa un bilet la clasa economica. Mare e gradina Domnului si zau ca majoritatii dintre voi usor i-a fost sa-i sara gardu'.
    1 0
  • io am de caine
    sic
    0 0
  • costel darvinescu
    in acest caz m-as fi asteptat ca "mesajele" sa le gasesc pe copaci
    0 0
  • @ioio
    o gramada de masini ar strabate distanta aia cu mai putin de 650E chiar si cu jumate din suma aia doar ca nu ai confortul si timpul scurt pe care-l obtii cu avionul.dar strict din punctul de vedere al pretului, cu o gramada de masini.fa un calcul sa vezi cu un consum mediu de 6L(aia inseamna la masinile noi o viteza medie de 160-180KM/h poate si mai mult,depinde de motoare) iesi mai ieftin cu ~150-200E.Asta in cazul in care ar fi drum direct(autostrada) :D:D:D.deci da,din perspectiva costurilor cu masina ai iesi mai ieftin.clar ca la masina intervin alti factori(viteza redusa,tre sa te odihnesti,opriri).dar presupunand urmatoarea idee:daca ai avea un van si 4-6 persoane si s-ar conduce cu schimbul,ai iesi chiar foarte bine cu pretul/persoana la combustibil pana la NY.Dar cum nu este autostrada directa....:D:D:D:D:D..you win :)
    0 0
  • shtou@ioio
    era vorba de 200 pasageri cu 650€ nu de 5 sau 9
    ASA CA CITESTE MAI BINE
    0 0
  • @maryo
    de citit am citit foarte bine.numa ca eu spun una si tu intelegi alta.daca tu ai CITIT bine dupa cei 650E urmeaza cat costa un bilet la clasa economy.asa ca eu de aia m-am legat nu ca avionul duce 200 pasageri si masina 4 ci strict de costul per pasager in cazul celor 2 mijloace de transport.
    0 0
  • ggkontra
    Buna dimineata...in sfarsit s-au trezit si ei..Numai ca vapoarele respective nu merg pe motorina, asa cum scrie in articol ci pe pacura. Cu motorina se face numai pornirea motoarelor.
    Si din cate vad, problema pe care si-o pun autoritatile diverselor state este cum sa-i faca pe navigatori sa mearga cat mai departe de tarm..ca si cum emisiile ar tine cont de granite!! Asa cum la automobile s-a inventat filtrul de particule, probabil ca la fel ar trebui sa se faca si la vapoare. Iar costurile ar fi oricum infinit mai mici decat la un automobil.
    0 0
  • URAGANU
    Basescu
    Defapt asta e un Studiu ordonat de Basescu =)) ca sa arate ca el este primul Erou Mondial care a luptat impotriva Poluarii planetei. A vandut tot =)) noi nu mai poluam masiv.

    Iesiti la o plimbare intre Universitate si Romana intre 9 si 10 dimineata. Nu uitati mastile de gaze :D
    1 0
  • AndreiRN
    Hibrid
    Marile vapoare pot deveni o aplicatie superba a principiului hibrid diesel/electric.
    Nu ar mai fi nevoie de motoare gigantice ci doar de cateva generatoare care ar merge la turati constante si eficienta maxima si cu ceva grupuri serioase de acumulatori energia ar fi suficienta.
    Ar putea disparea si elicia clasica fiind inlocuita de tuburi de propulsie precum la unele vase militare care ar putea fi locate oriunde in jurul vasului si cotirea s-ar face mult mai silentios prin orientarea tuburilor in directi dorite.
    Sa nu mai vb de energia solara ce ar putea fi captata de un vas pe ocean.
    1 0
  • @andreiRN
    asta cam asa-i cum spui tu.dar atunci nu mai au la cine vinde produsele petroliere :)))..doara nu produse petroliere transporta tancurile petroliere?daca le fac hibrizi nu mai fac baietii atatia bani din combustibili..ne raman noua astia cu masinile :))))..banu conteaza pentru ei,restul ii blablabla..praf in ochii nostrii..da ii doare fix undeva pe cei din spatele afacerilor cu petrol&co de poluare
    0 0
  • asmaticu
    back to the past!
    Sa nu le zic ceva de dulce???
    Ia sa faca din nou vase cu panze... si s-a eliminat poluarea!!!!! Dar creierul??? ala unde e?
    Si mai ales sa vad si io masina aia care la "180km/h consuma numa 6l %...)
    0 0
  • Aviatoru'n brazda
    Comertu' sa traiasca!!!
    Pentru "Ioio": stai rau cu aritmetica, domnul meu; 15 x 7.700 = 115.500 litri de kerosen (un combustibil scump) consumati de un avion la o singura cursa, asta insemnand cam 577 litri de combustibil pentru fiecare pasager transportat. Au dreptate automobilistii: e mai ieftin si mai putin poluant cu masina (pe autostrada o masina ar putea face cel putin 10.000 de km cu aceasta cantitate de combustibil si asta transportand cel putin un pasager). Cat despre navele maritime, e cat se poate de evident ca sunt mari poluatoare... sau poate ca au catalizator Euro 4 si nu stiam noi!!!
    1 0
  • marinaru'
    poluare
    Sunt de acord, navele polueaza dar va uitati intr-o directie complet gresita cu comentariile. Pe voi nu va deranjeaza ca polueaza ci ca taxa de poluare este nejust de mare si o platesti la inceput pe toata.
    Despre marinari ce mai zicem, polueaza cu vapoarele si cand vin acasa continua sa polueze cu masinile( avioane n-au ca muncesc cinstit!). Hai sa-i castram pe toti asa poluarea va fi mai mica ca nu mai au de ce sa plece de acasa!
    Despre transportul maritim cu nave cu panze, asta ar fi o solutie dar sa nu faceti gat cand va duceti la magazin sa va luati banane si vanzatorul iti va spune sa incerci saptamana viitoare ca n-a batut vantul in Martinica!Si-o sa te treaca pe lista si o sa-ti dea bip cand baga banane!
    Corect ar fi ca taxa de poluare sa fie platita anual functie de vechimea masinii.
    1 1
  • taxa
    taxa de inscriere. Aceasta este ideea de a proteja piata din romania, pt. care nu isi are rostu deoarece suntem un popor sarac ce nu isi permite cu 300 de e pe luna sa cumpere masini de la 10.000 de e in sus, deci nu este o idee buna.
    taxa de poluare. Nu este o idee pentru ca nu ajuta cu nimik poluarea. Apropo, pot sa poluez de 5000 de e pe an?
    Asa vad eu treaba, si trebuie sa se gaseasca alte modalitati de a reduce poluarea.
    0 0
  • ANONIM
    POLUARE
    BAAAAAAAAAAAAAAA,MONATATIVA CATALIZATOARE BAAAAAA:))
    0 0
  • poluare
    si daca-ti montezi 15 catalizatoare crezi ca scapa vecinu tau gheorghe (ala care se incalzeste iarna cu tot felul de plastice) de poluare? sau crezi ca o sa platesti mai putin taxa de poluare?...... e posibil sa platesti mai putin daca se plateste anual ca distrugi masina si daca n-ai masina automat scapi si de taxa nu?...dar or sa introduca si taxa pe respirat si tot n-o sa scapi !!! sic!!!.......
    0 0
  • cristi23...
    salut
    am o intrebare si eu. exista cumva vapoare care merg pe kerosen? sau macar sasi faca aprinderea ceva de genu? ast rasp ca am o nelamurire.
    0 0
  • dabija
    In schimb la noi guvernul nu poate sa doarma daca cumpara unu masina la sh cu euro3. Si faptul ca importatori de masini cotizeaza si ei la campania electorala nu are nici o legatura cu piata de masini sh.Am inteles care polueaza mai mult plateste mai mult.Astia cu vapoarele platesc ceva undeva pt poluare.Intrebare: Daca-mi iau o tropeta de masina din germania si o inregistrez ca vapor mai tre sa platesc taxa de poluare?
    0 0
  • gepeto
    De unde ai scos aia cu 15l/ pasager . air bus 300 .range 7000 km combustibil 63 tone (62900 l mai exact) capacitae ~230 pasageri . deci 62900 aritmetica spune 40l / pasager / 1000km .
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru