STUDIU: Şofatul cu mâna pe geam predispune la cancer

De Sebastian Toma
Publicat Luni, 20.06.2011
Un studiu a relevat faptul că şoferii care circulă cu mâna stângă expusă la soare prezintă risc mărit de cancer de piele.

Un studiu publicat în Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie a arătat faptul că şoferii sunt predispuşi la cancer pe partea stângă a corpului. Aparent, problema este cauzată de razele UV la care se expun aceştia în momentul în care deschid geamul şi circulă cu mâna stângă pe rama portierei. Potrivit studiului publicat în jurnalul menţionat mai sus, 55% din cazurile de cancer de piele în partea superioară a corpului, 52% din cazurile de melanom şi 53% din cazurile de cancer de piele "MCC" apar pe partea stângă a corpului.

Legătura dintre cancerul de piele pe partea stângă a corpului şi şofatul a apărut în momentul în care cercetătorii au observat un studiu din 1986, derulat în Australia, care arăta că majoritatea cazurilor de cancer de piele întâlnite la bărbaţi apăreau pe partea dreaptă. Automobilele din Australia au volanul pe partea dreaptă, de unde şi justificarea apariţiei acestui tip de cancer.

Cercetătorii nu au prezentat nicio informaţie privind riscurile la care se supun posesorii automobilelor decapotabile în anotimpul estival, dar au specificat că orice expunere îndelungată la soare măreşte riscul de cancer de piele. Geamurile vehiculelor prezintă un plus de protecţie împotriva razelor UV, deşi soluţia recomandată este utilizarea cremei de protecţie solară, spun cei de la Universitatea din Washington citaţi de USA Today.

Via | USAToday | JAAD  Sursă Foto

Comentarii (4)

  • nu cred ca-ti trebuie un studiu ca sa iti dai seama de ceva "logic" ...

    asta-i din ciclul "m-a facut mama Doctor in Stiinte .. si acu tre sa cercetez si io apa calda si roata"
    7 1
  • :)
    Ce prostie.

    Si daca umblii linistit pe trotuar esti predispus unei morti premature prin accidentare.

    Mare studiu si minune,daca stai perioade indelungata in soare esti predispus cancerului.
    11 0
  • Manca si ei o paine... :)
    Cred ca a doua parte a studiului a fost "Efectele privitului la soare cu ochiul liber" si au constatat cu stupoare ca poate provoca orbire partiala sau chiar totala :)
    5 0
  • era raspunsul la intrebarea: Ce anume ati facut cu fondurile primite in utlimii 3 ani? pai.... sa vedeti...
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru