Ghosn: "Renault-Nissan ar putea deţine 50% din acţiunile AvtoVAZ"

De Sebastian Toma
Publicat Marti, 02.11.2010
În urma unei întrevederi cu Vladimir Putin, Carlos Ghosn a declarat că Alianţa Renault-Nissan examinează posibilitatea creşterii pachetului de acţiuni deţinut la AvtoVAZ de la 25% la 50 procente.

Carlos Ghosn, şeful Renault-Nissan, a declarat astăzi în cadrul unui interviu că analizează posibilitatea achiziţiei unui pachet de 25% din acţiunile AvtoVAZ pentru a deţine pachetul majoritar de acţiuni în cadrul companiei ruseşti. Interviul a avut loc imediat după o întâlnire cu Vladimir Putin, prim-ministrul Rusiei. Mai mult decât atât, Carlos Ghosn a precizat că Vladimir Putin nu s-a opus deloc acestei idei, semn că sunt şanse mari ca achiziţia să aibă loc în următoarele luni.

"Considerăm că este o evoluţie logică a parteneriatului nostru", a declarat Carlos Ghosn. Chiar şi achiziţia mărcii Dacia a avut loc treptat, aceasta începând cu achiziţia unui pachet de 20% din acţiuni, procentul de acţiuni deţinute atingând 100% în 1999. Nu este clar ce vor să facă cei de la Renault-Nissan în Rusia odată ce vor deţine pachetul de acţiuni majoritar în Rusia, fiind şanse ca aceştia să producă versiunea Lada a lui Logan, Logan MCV şi Sandero, de data aceasta cu posibilitatea controlării mai bune a producţiei şi a reţelei de distribuţie şi servisare.

Carlos Ghosn are şi o alianţă cu nemţii de la Daimler şi a fost la un pas de a semna un tratat în Statele Unite ale Americii. În cazul în care ar fi reuşit să semneze un parteneriat cu General Motors, concernul Renault-Nissan ar fi deţinut mărci cu renume mondial pe toate pieţele lumii şi ar fi realizat o colaborare cu un potenţial deosebit.

Chiar şi aşa, nu există nicio piedică în faţa acordului Renault-Nissan cu General Motors, dar nu este clar cum va decurge acesta pe piaţa din Europa (din moment ce ar exista anumite suprapuneri la nivelul mărcilor Renault, Chevrolet, Nissan şi Opel).

Via | AutomotiveNews (înreg.)

Comentarii (2)

  • Zici ca e Becalianu nostru in poza asta Ghosn
    0 5
  • Semtex
    @I.O.N - fan peugeot?
    Probabil te uiti din fundul unor borcane sau esti beat... pt unul fara cultura auto numele de Carlos GHOSN nu-i spune prea multe... dar pt cine cunoaste, Carlos Ghosn e o celebritate in lumea auto. El avea o reputatie impecabila chiar inainte sa vina la conducerea Aliantei. La 27 de ani era cel mai tanar manager din industria cauciucului. Lucra la Michelin. Mai apoi in 1996 a devenit nr. 2 dupa Louis Schweitzer (CEO Renault pe vremea aia). A fost denumit "Le cost killer" pt ca reusise performanta de a restructura intr-un timp scurt fabrici cu pierderi imense din cadrul Renault si Nissan. Sub conducerea lui, Nissan s-a salvat de pe marginea prapastiei cu produse inovative si o ampla reducere de costuri.

    Carlos Ghosn a reusit pt ca e recunoscut ca un LIDER TRANSCULTURAL si o figura foarte carismatica. Cine l-a urmarit vbind poate spune ca e "one-man show", dar in acelasi timp un profesionist desavarsit si un adevarat VIZIONAR.

    Ca fapt divers cand a fuzionat Daimler cu Chrysler in 1998 s-a spus "oh, o alianta facuta in rai" , cand s-a unit Renault cu Nissan in 1999 s-a spus "iih, un catar si un magar nu fac un cal"... eh cine a cazut in picioare? care-i cea mai veche alianta auto la nivel mondial? Renault-Nissan.

    PSA si-ar dori sa aiba un asemenea presediente. Mai ales dupa scandalul in care a fost concediat Christian Streiff... acum consiliul de administratie l-a pus pe Philippe Varin, un nume mai putin sonor decat cel al presedintelui Renault-Nissan.
    7 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru