Guvernul SUA imprumuta 8 miliarde $ celor de la Ford, Nissan si Tesla

De Mircea Meșter
Publicat Marti, 23.06.2009
SUA a inceput astazi programul de imprumuturi prin care producatorii vor dezvolta sisteme si tehnologii care vor avea rolul de a scadea intens emisiile si consumul.

Statul american a imprumutat companiile Ford, Nissan si Tesla cu 5.9, 1.6, respectiv 0.5 miliarde de dolari. Sumele vor fi utilizate de cei trei constructori la dezvoltarea unor noi tehnologii care vor asigura micsorarea consumurilor modelelor fabricate de acestia in Statele Unite.

Sumele acordate astazi sunt primele dintr-un program de 25 de miliarde de dolari pe care guvernul american il va pune la dispozitia constructorilor cu scopul dezvoltarii unor motoare si versiuni ecologice.

"Sunt mandru sa anunt primul imprumut, de opt miliarde de dolari, care va dezvolta sisteme inovatoare si va ajuta la revolutionarea industriei auto din Statele Unite. Aceste imprumuturi vor ajuta industria auto sa atinga si poate chiar sa depaseasca standardele dure impuse de guvernul american, creand noi locuri de munca si reducand dependenta de sursele externe de energie", a declarat Steven Chu, Secretarul General al Energiei din SUA.

Reactiile pozitive ale oficialilor companiilor care au primit imprumuturile nu au intarziat sa apara.

Daca Alan Mullaly, seful Ford, sustine ca suma va face parte dintr-un program de investitii ecologice mult mai vaste, care insumeaza 14 miliarde de dolari in urmatoarii sapte ani, sefii Nissan sustin ca banii de la guvern vor ajuta compania sa devina "un lider al autoturismelor cu emisii zero".

Nissan are de gand sa inceapa comercializarea unei game de modele 100% electrice in SUA in 2010. desi acestea vor fi initial importate din Japonia, ele vor fi ulterior produse la uzina pe care constructorul japonez o va termina in Tennessee in 2012.

Imprumutul acordat celor de la Tesla va merge in majoritatea sa la dezvoltarea noului sedan Model S, prima electrica de asemenea dimensiuni care poate acomoda sapte persoane si care va avea o autonomie de 480 de kilometri. Totusi, 20% din suma imprumutata va fi utilizata de catre Tesla in constructia unei fabrici de motoare electrice. "Suntem onorati pentru ca guvernul a ales compania Tesla printre primii beneficiari ai acestui excelent program", a declarat Elon Musk, seful Tesla, intr-un comunicat de presa publicat astazi.

via | AFP

 

Comentarii (2)

  • Cristi
    imprumut
    Cum sa inrobesti mari companii:
    pasul 1-baga o criza economica si adu-le in pragul falimentului
    pasul 2-imprumuta-le
    3 0
  • greseala
    e o greseala in randul 3 "ambii" defapt celor 3 ca e si Tesla
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru