STUDIU: Mitsubishi ASX are cel mai toxic interior, Honda Civic cel mai "prietenos"

De Bogdan Mirică
Publicat Miercuri, 22.02.2012
Un studiu desfăşurat anual în SUA a scos la iveală cele mai toxice interioare auto ale perioadei 2011-2012. Pe primul loc se află Mitsubishi Outlander Sport, omologul american al lui ASX, în vreme ce la polul opus se situează Honda Civic.

Esential

200 de maşini au analizat cercetătorii americani.

Pentru cel de-al patrulea an consecutiv, Centrul de Ecologie din Statele Unite a publicat o statistică a celor mai toxice interioare auto. Studiul a analizat automobile lansate şi vândute în 2011 şi 2012, încercând să tragă un semnal de alarmă asupra materialelor folosite de constructori pentru dezvoltarea interiorului.

Având în vedere că un şofer american îşi petrece în medie o oră şi jumătate în maşină, rezultatele studiului sunt extrem de importante dincolo de Ocean, dar şi în Europa, unde media este oarecum asemănătoare. Cercetătorii centrului de ecologie au luat în calcul peste 200 de maşini, în interiorul cărora au analizat compoziţia materialelor folosite pentru cotieră, portiere, planşa de bord, volan şi scaune.

Studiul a relevat că producătorii auto continuă să folosească compuşi chimici periculoşi. Deşi a reuşit să îşi îmbunătăţească materialele şi să reducă cu 30% toxicitatea acestora pe modelele produse în 2009 şi 2010, alături de Volkswagen şi Ford, Mitsubishi deţine anul acesta prima poziţie în topul celor mai nocive interioare.

Oaia neagră a studiului este modelul Outlander Sport, omologul europeanului ASX, urmat de Chrysler 200 şi Kia Soul.

La polul opus, în topul celor mai puţin dăunătoare interioare, se află noul Honda Civic, urmat de Toyota Prius şi Honda CR-Z.

Mirosul de maşină nouă, familiar tuturor, este de fapt rezultatul combinării unor substanţe extrem de nocive, în marea lor majoritate metale grele. Impactul lor cu cei din interiorul maşinii se poate înrăutăţi atunci când temperatura din habitaclu creşte (după expunerea îndelungată la soare) şi compoziţia chimică suferă mutaţii. Efectele acestor factori de toxicitate pot duce la alergii sau, mai rău, la cancer.

Jeff Gearhart, directorul Centrului de Ecologie, a declarat: "Studiile au arătat că interiorul automobilelor este de fapt un cocktail de substanţe dăunătoare, de a căror existenţă clienţii nu sunt conştienţi. Testele noastre au scopul de a evidenţia pericolele la care se expun pasagerii şi de a încuraja constructorii auto să folosească materiale prietenoase. Automobilele nu mai trebuie să fie nişte reactori chimici, suport pentru unul din cele mai toxice spaţii în care ne petrecem timpul."

Poziţia Topul celor mai nocive interioare Topul celor mai "prietenoase" interioare
1 Mitsubishi ASX Honda Civic
2 Chrysler 200 SC Toyota Prius
3 Kia Soul Honda CR-Z
4 Nissan Versa Nissan Cube
5 Mazda CX-7 Acura RDX
6 Hyundai Accent Acura ZDX
7 Chevrolet Aveo Audi S5
8 Kia Sportage  Smart Coupe
9 Volkswagen Eos Toyota Venza
10 Mini Cooper S Clubman Smart Passion

via | egm

Comentarii (10)

  • Din nou honda si toyota conduce,dar idolii ce fac nu se incadreaza in top?
    22 7
  • razvanis
    Hotarati-va
    Ori outlander e primul ori asx ?
    1 22
  • @razvanis
    "Mitsubishi Outlander Sport, omologul american al lui ASX" - ASX in Europa, Outlander Sport in SUA - acelasi model
    19 0
  • realitatea zilei
    Feriti-va de tepe!
    Kia Soul a fost facut ca sa dea o "fata" mai prietenoasa marcii coreene. Dintotdeauna am stiut insa ca e doar o fatada a grupului Hyundai-Kia, avid dupa profit. Totul pana la bani. Ii doare fix in pix de voi astia care salivati la "ambalajele" sclipitoare fara a chestiona istoria, principiile si moralitatea celor care conduc Hyundai-Kia.
    26 13
  • razvanis
    Scuze
    Neatent
    7 2
  • Ma sa-mi trag palme
    "Efectele acestor factori de toxicitate pot duce la alergii sau, mai rău, la cancer" - Acum se face cancer de la orice .... chiar si de la mirosul de masina noua .... maine poimaine cine stie pe unde citesc cum ca si mirosul de portocale cauzeaza cancer .... De unde apar toti "specialistii" astia?!?! Acum 100 se ani nici nu se stia de cancer si acum orice poate cauza cancer. Ai draq "specialisti" !
    12 26
  • @JustinV
    Intradevar, acum 100 de ani cancerul era o boala a batranetii si era de neinchipuit ca o persoana de 30 de ani sa aiba cancer. Insa in ziua de azi e tot mai frecvent la copii. Faptul ca tu esti ignorant nu inseamna ca nu suntem inconjurati, mai mult ca niciodata, de produse sintetice, artificiale de provenienta petro-chimica, avand efecte carcenigene.
    24 1
  • Daca te uiti in primele locuri la masini nocive si "curate" se situeaza tot japonezele. Asa ca lasa-ma cu masinile ecologice japoneze!
    4 11
  • Andrei
    sunt surprins cand constat ca nicio masina americana nu se afla in top, de nicio parte a lui..
    8 7
  • @Andrei
    Dar Chrysler 200SC ce masina e, nu cumva americana?
    8 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru