ZF a prezentat 9HP, prima transmisie automată cu nouă trepte

De Sebastian Toma
Publicat Miercuri, 08.06.2011
ZF a creat o transmisie automată cu nouă trepte destinată vehiculelor cu motorul transversal. Suportă start/stop, tracţiune integrală şi rezistă la un cuplu maxim între 280 şi 480 Nm.

Specialiştii de la ZF au prezentat la conferinţa internaţională VDI "Transmisii în vehicule 2011" o cutie de viteze cu nouă trepte destinată automobilelor cu motor transversal. Cutia respectivă este oferită în două versiuni, care rezistă la un cuplu maxim situat între 280 Nm şi 480 Nm. Graţie concepţiei sale deosebite, cutia de viteze automată de la ZF cu nouă trepte este cu 16% mai mică decât o transmisie automată convenţională cu doar şase trepte, iar consumul de carburant este redus cu 9.5 procente, dar economia de carburant poate să urce până la 16 procente.

Noua cutie de viteze de la ZF se numeşte 9HP şi are patru seturi individuale de trepte şi şase elemente de schimbare. Spre deosebire de o transmisie automată convenţională, 9HP nu are treptele amplasate longitudinal, ci transversal, iar acestea sunt activate prin intermediul unui sistem hidraulic complex, dar foarte eficient. Cei de la ZF au folosit şi un tip special de ambreiaj în interiorul acestei transmisii, reducând dramatic pierderile de cuplu şi îmbunătăţind timpul de răspuns. Transmisia 9HP a fost proiectată pentru a putea suporta aplicaţii precum start/stop, un sistem hibrid şi chiar tracţiune integrală, cu opţiunea decuplării sistemului de tracţiune integrală dacă este necesar. Practic, aproape orice automobil cu tracţiune faţă oferit pe piaţă ar putea fi echipat cu o asemenea transmisie, cât timp nu oferă mai mult de 480 Nm.

Convertorul de cuplu poate fi înlocuit de un motor electric, dacă transmisia 9HP va fi montată pe un hibrid paralel. Unitatea electronică de control este separată de cea hidraulică şi poate să primească mai multă putere de calcul pentru a suporta aplicaţiile speciale ale fiecărui producător în parte.

Oficialii ZF nu au anunţat care va fi primul model care va beneficia de 9HP şi data la care aceasta va debuta pe piaţă. În schimb, aceştia au specificat faptul că transmisia are nevoie de numai 1.900 de rotaţii pe minut pentru a rula cu 120 km/h în cea de-a noua treaptă, în timp ce o transmisie automată cu şase trepte ar fi rulat la 2.600 rpm pentru a atinge aceeaşi viteză.

Via | Auto-media

Comentarii (5)

  • interesant
    Interesanta abordarea,totusi pt. a mentine dimensiunea si greutatea reduse limitarea la cuplu de max. 480 NM nu o recomanda pt. masinile care au fi avut intradevar nevoie de ea,pt. celelalte e binevenita insa.
    Asistam in ultimul timp la o evolutie uimitoare a tehnicii,semn ca "foamea" si limitarile impuse de criza pe care unii au traversat-o iar altii inca o traverseaza isi arata fata buna!
    8 3
  • @
    Si la ce imi foloeseste mie 9rapoarte ?
    Sa inteleg, ca masinile vor fi transformate in tiruri...
    Mie imi place cutia manuala cu 6 trepte.
    5 30
  • kumite
    Gramatica asta e grea chiar si pentru specialistii auto.
    .....foloseste mie 9 rapoarte...
    foloseste,folosesc...Cine dracu' mai stie?
    13 1
  • Cosmin
    @scorpion cu y
    oricum nu e facuta pt tine cu dedicatie..asta e clar, si cele 9 rapoarte FOLOSESC oricarei masini care se vrea economica . Tu normal ca nu ai unde sa mergi cu ea in Romania pt ca ...surpriza nu ai autostrazi..nici macar una intreaga . dar firma ZF nu e din ...filipestii de padure sa zicem aleator o localitate mioritica, ci se afla pe undeva unde ..inca o surpriza..exista cateva sute de autostrazi ,si implicit masini care le folosesc zilnic . Deci asculta-l pe adi minune si pe x de la caransebes in continuare si lasa ca-ti `foloseste `si tie vreodata alea 9 trepte .
    6 1
  • @scorpinica
    Nelimitata e puterea Domnului si prostia omului...asta ca sa parafrazam pe un baiat, Albert.
    Logica asta de nevertebrat e chiar imbatabila:
    chiar, la ce ne trebuie 9 trepte?

    la ce ne trebuie strazi, daca exista poteci?

    la ce ne trebuie haine, daca exista piei de animale?

    la ce ne trebuie masini, daca exista carute?

    la ce ne trebuie case, daca exista pesteri?

    la ce ne trebuie minte, daca exista tupeu?
    10 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru