Dispare maneta faza scurta - faza lunga?

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 28.05.2009
Farurile tuturor modelelor care vor fi lansate peste cinci ani vor functiona doar pe faza lunga. Intensitatea luminii degajate va fi ajustata automat cu ajutorul senzorilor.

O companie producatoare de senzori de intensitate a luminii colaboreaza cu marii producatori de blocuri optice din lume pentru a crea un sistem care va folosi un element actionat mecanic pentru a micsora intensitatea luminii. Aceasta idee a venit din dorinta de a controla in mod activ intensitatea luminii produse de faruri. Bineinteles, farurile viitorului nu vor mai folosi becuri incandescente clasice.

Farurile viitorului vor functiona doar pe faza de drum, iar senzorii vor comanda elementele speciale pentru a miscora intensitatea lumini in momentul in care vor fi detectati alti participanti la trafic. Acest sistem va permite o iluminare mai buna a drumului si va permite soferilor sa se concentreze mai usor la drum.

Tehnologia a fost inspirata de modul in care noul Mercedes-Benz E-Klasse ajusteaza automat intensitatea farurilor atunci cand detecteaza alte vehicule in fata sa.

Via | Autocar

Comentarii (13)

  • Si daca?
    Si daca ai o masina in fata care merge in acelasi sens cu tine ce se intampla? Ii faci aluia discoteca in masina? Eu zic ca omonirea se descurca foarte bine cu actualul sistem. Plus ca schimbare din faruri de intalnire in cele de drum foloseste in mai multe situatii. Eu zic ca nu avem nevoie de asemenea inventii. Sunt prea multe elemente care trebuie luate in considerare, iar logica umana nu poate fi inlocuita (momentan) in asemenea situatii.
    25 7
  • faruri
    Modelul constructorului Mercedes-Bennz precizat in articol are montat si un radar care "stie" dinstanta intre el si masina din fata.

    Ideea mi se pare foarte buna, astfel eliminand "soferii" care ne orbesc.
    19 3
  • si cocalaru...
    flashuri
    cum mai da "flasuri"?:-)))))))))))))))))))))))))))0
    18 5
  • Nici in 20 de ani nu o sa vezi asa ceva pe Dacia.
    Ca sa nu mai zicem de Nano de la Tata.
    Daca nu a fost scoasa maneta de la inventarea sa, nu cred ca va fi scoasa prea curand.
    9 8
  • Idee buna
    din pacate de vreo 60 de ani se incearca asa ceva dar tehnologia nu a permis sau soferii nu au cumparat masini cu asa ceva.
    3 3
  • Crysty
    Faza scurta-lunga
    Este o idee destul de buna, insa probabil nu o sa-si "permita " toti producatorii acest lucru.
    Cand zici Mercedes zici lux, comfort, siguranta. Noul E klasse vine cu mai multe sistem de siguranta ! Felicitari M B !
    5 5
  • sdfsdfd
    sdfsdf
    Bai baieti, sistemul a aparut intai pe Opel Insignia si se numeste 3rd generation AFL, si da printre altele, comuta intre faza scurta si cea lunga in functie de trafic.
    4 3
  • Hunter
    Sistemele astea sunt bune in tari unde se circula civilizat, si politia nu sta la panda in tufisuri si dupa capete de pod cu radaru, sa isi faca rost de bani de benzina.
    Cum naiba mai dai flash sa iti anunti colegii de trafic (si asta din respect tot mai des intalnit la noi in tara) ?! Te apuci si umbli cu un carton pictat dupa tine, si cand vrei sa zici ceva, il scoti pe geam sa il vada cel din sens opus ..." BA !!! VEZI CA STA GARCEA LA 200 m, LA INTRARE IN COMUNA CU JUCARIA"
    Plus ca la noi in tara acel sistem va functiona numa pe faza scurta....in sensul ca unii nu au auzit de reglaj de faruri, si zici ca umbla tot cu faza lunga, ca le bat farurile in pomi...deci sistemul detectand probabil o cantitate uriasa de lumina din sens opus, pai iti stinge tie in masina toate farurile.....te lasa cu becurile de pozitie :))))
    7 3
  • Pentru idioti
    Ce are totusi maneta????
    De ce sa dau un trilion de euro in plus pentru un lucru care il pot face eu cu manuta mea.
    Cum am condus cu idioti cu faza lunga - si ziua de multe ori - pana acum, o sa putem si de acum.
    3 2
  • George
    Super
    Ar fi bine venita inventia mai ales la romani unde lumea uita sa opreasca faza lunga, uita ca proiectoarele sunt facute pentru ceata si tot asa...
    3 4
  • a aparut pe opel?
    lasati ma cotetul de opel , ce a aparut pe ele inventat inca de egipteni , opel e o marca de vrajealas ca si dacia
    0 1
  • macelarul
    automatic? nooo
    Pai si nu mai dam 1000 flashuri/secunda?
    0 0
  • si cum o sa mai dam flasuri ziua cand sunt radare, cum imi salut prietenii care conduc alte masini ... ar fi interesant daca ar avea si faza scurta si faza de lunga si cand folosin pe cea de drum si intre sistemul asta in actiune si scada din intensitate ... insa sa nu imi ia mie faza scurta sa nu mai pot da flasuri
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru