OFICIAL: ESP-ul va fi obligatoriu incepand cu 2011!

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 18.03.2009
Parlamentul European a decis ca sistemul de control electronic al stabilitatii (ESP) sa fie dotare de serie obligatorie pentru masinile din UE incepand cu 2011.

Parlamentul European a aprobat saptamana trecuta propunerea prin care toate modelele vandute in Uniunea Europeana vor fi nevoite sa dispuna in dotarea standard de sistemul de control electronic al stabilitatii, cunoscut mai ales sub acronimele ESP sau ESC.

Decizia europeana vine dupa luni intregi de propuneri de legislatie in care constructorii au avut pana la urma ultimul cuvant. Desi unii isi doreau ca sistemul sa fie obligatoriu inca din 2010, alti producatori europeni au cerut ca termenul-limita pentru integrarea pachetului in dotarea standard a tuturor modelelor sa fie prelungit pana in 2012. La final, s-a ajuns la un consens: noile norme vor intra in vigoare in luna noiembrie 2011, cu amendamentul ca vor exista cateva perioada de tranzitie pentru a permite constructorilor sa se adapteze la noile norme.

ESP-ul nu este insa singurul sistem obligatoriu peste doi ani. Impreuna cu acesta, pachetele ABS si cel de reglare a presiunii din pneuri vor face si ele partea din dotarile de serie ale modelelor aflate in vanzare pe teritoriul UE.

Nu in ultimul rand, emisiile de CO2 au fost si ele atacate de noua decizie, care prevede ca media emisiilor modelelor unui producator sau ale unui grup auto sa nu depaseasca 120 de grame CO2/km.

via | Reuters (inreg)

Comentarii (9)

  • excelent
    Excelent, ESP este absolut necesar pe toate masinile, indiferent de cat de sofer se crede cineva.
    0 0
  • Clauss
    ......
    E un lucru bun
    0 0
  • BRAVO
    BRAVO BRAVO BRAVO
    0 0
  • rip
    rip dacia 1310,ti-ai facut treaba destul timp
    0 0
  • bine.............dar
    pana atunci or sa vanda destule fara esp, (ca sa fie cat mai ieftine),
    cat sa ne ajunga pe mult timp, avand in vedere perioada de tranzitie, si pana vor disparea cele fara esp, vom circula deja in masini bazate pe propulsie electrica si cu esp :-)))
    0 0
  • Legat de ultimul amendament, cu emisiile.
    1. Cantitatea de CO2 emis este cea mai mare aberatie auzita vreodata cand vine vorba de "poluare". CO2 este un element esential pe planeta noastra care ajuta la pastrearea climatului cald si hraneste vegetatia care la randul ei produce oxigen pt noi.
    2. Sa inteleg ca ferrari, lamborghini, porsche etc trebuie sa faca 10 modele de tico ca sa compenseze 2 modele adevarate? Ce regula cretina mai e si asta?
    0 0
  • catre zniki
    daca nu stii inca, efectul de sera este datorat in primul rand excesului de "codoi" din atmosfera, care face ca o mai mare parte din radiatia solara reflecatata de pamant sa fie reflectata de atmosfera inapoi spre pamant; deci orice masura de reducere al emisiilor de CO2 este binevenita

    in rest, masura cu media emisiilor mi se pare prost gandita, pt ca nu stiu cum se poate face o medie la un producator, pentru ca nu stie dinainte cate va vinde din fiecare model in parte
    0 0
  • catre ovi
    Daca nu stii inca pamantul este ghetzar mare parte a timpului planetar, noi acuma suntem intr-o "scurta" perioada calda. Cu cat o prelungim si profitam de ea mai mult cu atat mai bine. Planeta nu se incalzeste din cauza CO2 auto ci pentru ca asa e ciclul planetar. Vrajeala cu CO2 auto e sa mulga bani de la prostimea care asculta aberatiile lor.
    0 0
  • Iceman
    @zniki
    Bravo, Zniki, nivelul cunostintelor tale e impresionant! :-D
    Daca reusesti sa il dublezi o sa ajungi aproape destept.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru