STUDIU: Vehiculele cu rezultate bune la impactul lateral îţi pot salva viaţa

De Sebastian Toma
Publicat Miercuri, 19.01.2011
Siguranţa la impactul lateral nu este determinată doar de prezenţa airbag-urilor cortină sau a unei structuri rezistente, ci de amestecul eficient al celor două elemente, spune o analiză a unui institut american.

O analiză atentă a institutului IIHS din SUA a relevat faptul că şoferii care circulă în automobile care oferă un nivel de protecţie slab la impactul lateral au de trei ori mai multe şanse să moară într-un accident real în comparaţie cu şoferii care conduc automobile care au primit calificativul "bun". Analiza a fost făcută de americanii de la Insurrance Institute of Highway Safety, organism independent de testare a autovehiculelor în vederea reducerii numărului de victime pe şosele, finanţat de asiguratorii americani. Există patru calificative – Good, Acceptabile, Marginal şi Poor. Diferenţa despre care se vorbeşte mai sus apare între un model cu calificativul Good şi un model cu calificativul Poor.

Potrivit studiului respectiv, dacă un şofer conduce o maşină care a primit calificativul Good la testul de siguranţă la impactul lateral, are cu 70% mai multe şanse de supravieţuire decât şoferul care conduce o maşină cu calificativul Poor.

Diferenţa dintre Good şi Acceptable este de numai 6%, în timp ce un şofer care conduce un automobil care a obţinut calificativul Marginal pentru protecţie la impactul lateral are 50% şanse de supravieţuire în caz de impact.

La fel ca în cazul oricărui accident, supravieţuirea la impactul lateral este strâns legată de mai mulţi factori. Printre acestea intră şi airbag-urile laterale, dar respectivele airbag-uri nu fac diferenţa între viaţă şi moarte, ci între un accident grav şi unul mai puţin grav, din moment ce toate vehiculele posedau airbag-uri laterale şi au existat modele care au obţinut calificativul Marginal sau Poor la impactul lateral la 50 km/h. Explicaţia este simplă – nici măcar 10 airbag-uri laterale nu ar putea să controleze cât de mult va pătrunde un autovehicul în habitaclul unui alt automobil dacă acesta are o structură laterală slabă.

Adevăratul factor decisiv în cazul unui impact lateral este rezistenţa flancurilor automobilului şi cantitatea de material pe care o posedă acestea pentru absorbţia energiei impactului.

Este deja un fapt binecunoscut că un automobil cu portierele şi montanţii B subţiri va avea o rezistenţă la impact lateral net inferioară unui automobil cu portierele şi montanţii B mai groşi. Din păcate, o structură laterală rezistentă nu-i suficientă pentru protecţia capului şoferului în caz de accident, dar aici intervin airbag-urile laterale.

Via | NYTimes

Comentarii (5)

  • VladyF
    Senzational , intr-o masina mai sigura ai mai multe sanse sa supravietuiesti intr-un accident :D
    8 1
  • Stupid americans
    Le-a trebuit un studiu ca sa isi dea seama!:)))
    5 1
  • specialistii lu' peste
    astfel de studii atentioneaza producatorii de nivelul "x" al sigurantei medii al masei de automobile de pe piata

    Cu astfel de studii, teste clientii pot clasifica singuri masinile in "asta e sigura", "asta mai putin", etc. Ca urmare producatorii, la randul lor, influentati de imaginea ce si-o formeaza "boborul" despre oferta auto vor lua masurile in consecinta. Adica vor construi masini mai sigure SUB PRESIUNEA PIETEI

    dar na, unii crescuti mai la marginea civilizatiei, intr-o tara de mana a 2 a in care tot romanu' stie fotbal, politica, e poet si pilot de F1 chestiile astea "auto" sunt "par la ceas"
    0 1
  • hai ma,gelule ma, nu mai fi asa suparacios!:)))
    0 0
  • Iti pot salva viata si reflexele , centura ...
    0 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru