Audi a inventat un combustibil ecologic

De Bogdan Mirică
Publicat Vineri, 18.01.2008
Audi a anuntat ca saptamana viitoare va dezvalui in premiera combustibilul GTL, care reduce consumul si emisiile de CO2.

Esential

8.5 litri/100 de km consuma modelul Audi A8 3.0 TDI alimentat cu combustibilul GTL.

Audi se pregateste sa revolutioneze piata mondiala a combustibililor cu un produs conceput si gandit de specialistii constructorului din Ingolstadt. Combustibilul revolutionar a fost botezat GTL (gas to liquid) si potrivit primelor informatii oferite de nemti, acesta reduce emisiile de CO2 cu 13% si scade consumul cu pana la 10%.

Noul combustibil va fi prezentat si apoi folosit oficial la Forumul Economic Mondial care va avea loc in Elvetia la Davos, incepand cu saptamana viitoare. Demnitarii si toti ceilalti invitati vor fi transportati doar cu modele A8 alimentate cu GTL. Flota limuzinelor de lux va dispune numai de motoare de 3.0 litri TDI care, multumita noului combustibil, vor consuma doar 8.5 litri si vor produce acelasi bagaj de putere: 233 de cai.

Combustibilul sintetic se afla inca in faza de testare dar rezultatele deja obtinute sunt promitatoare. GTL este derivat dintr-un gaz natural obtinut printr-o reactie chimica, care indeparteaza orice urma de sulf, si poate fi folosit fara nici un fel de ajustare pe toate propulsoarele TDI.

In cadrul celebrei curse de la Le Mans din 2006, castigatorul competitiei, Audi R10 propulsat de un motor TDI a folosit o mixtura speciala care a inclus o mare cantitate de GTL. Potrivit oficialilor Audi, combustibilul revolutionar a fost dezvoltat in parteneriat cu Shell, lucru care ar putea duce la o distributie foarte mare multumita ariei de acoperire

Taguri: A8, Audi

Comentarii (10)

  • DaBears
    taree
    0 0
  • Bravo AUDI (VW)
    sper sa nu se piarda in anonimat, ca si multe alte descoperiri revolutionare
    0 0
  • Andy 77
    GTL
    Bravo... se pare ca este posibil... daca se vrea!
    0 0
  • gtl
    foarte bine, asa mai departe, numai sa nu faca ceva sauditii :)
    0 0
  • :-)
    De urmarit cine are gazul natural...
    0 0
  • a
    Audi se pregateste sa revolutioneze piata mondiala a combustibililor cu un produs conceput si gandit de specialistii constructorului din Ingolstadt. Combustibilul revolutionar a fost botezat GTL (gas to liquid) si potrivit primelor informatii oferite de nemti, acesta reduce emisiile de CO2 cu 13% si scade consumul cu pana la 10%.
    0 0
  • Accize
    ce accize o sa-i bage si la asta
    1 0
  • Sincer prefer benzina+gpl. emai ieftin....si ecologic
    0 0
  • nemtalau'
    CAI 'PUTOARE' sa fie!?!
    'io' tot nu inteleg de ce goana asta dupa MULTI cai putoare. unde este stirea despre combustibilul ecologic? daca se vrea ecologic tre' o limitare la CC si CP mai apropiata de realitate. se micsoreaza emisiile dar se cresc putorile. IATA COMBUSTIBILUL ECOLOGIC.
    0 0
  • AndreiRN
    Propaganda
    Combustibili sintetici sunt de mult timp inventati. Din carbune in gaz metan si de acolo in benzina, motorina, etanol, etc dar ..... costul de productie este mult peste cel de rafinare al petrolului.Da, Europa "evolueaza" in directie opusa propagandei ecologice. Acum 10 - 15 ani motoarele aveau mai putini cp si masinile erau mai usoare ca acuma si implicit poluarea mai redusa.Acum masinile s-au "americanizat" cu sute de cp si au devenim mai mari si mai costisitoare pt a putea baga mana in buzunarul soferului mai cu spor.Din fericire Toyota va sparge piatza europeana cu masini mai ecologice si asta ii va forta si pe producatori locali sa se adapteze realitati de azi.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru