REPORTAJ: Acasă la Volvo

De Mircea Meșter
Publicat Marti, 12.07.2011
Automarket a fost la Goteborg, oraşul care a dat lumii marca Volvo. Am înţeles de ce valorile sunt mai importante decât plăcerile şi cum a reuşit brandul suedez să-şi clădească reputaţia în cei 84 de ani de existenţă.

Cât a rămas din Volvo? Ce mai înseamnă Volvo în Suedia şi în lume după ce compania suedeză a fost preluată de chinezii de la Geely? Vor strica chinezii un brand cunoscut mai ales pentru aplecarea sa pentru siguranţă? Se va duce pe apa Sâmbetei o poveste începută în 1927 şi care reprezintă - pentru mulţi clienţi şi chiar pentru multe mărci concurente - idealul în materie de imagine de familie? Pentru a răspunde la aceste întrebări, Automarket a mers la Goteborg, oraşul care respiră Volvo, unde am încercat să aflăm cum, cât, de ce şi mai ales dacă s-a schimbat Volvo la un an şi jumătate după ce a părăsit Grupul Ford.

Goteborgul te întâmpină cu un aer perfect. Sunt 19 grade în timp ce la Bucureşti te topeai la umbra celor 30 şi ceva de greade Celsius. Pretextul oficial al vizitei noastre este un test în care să analizăm noile interioare de pe XC70 şi S80 - preluate de la noul S60, să vedem la lucru noul motor diesel D5 de 215 CP (anterior 205) şi să testăm sistemele tehnologice de ultimă oră pe care Volvo le-a implementat pe modelele sale. De fapt, voit sau nu, oficialii Volvo nu au făcut decât să ne introducă în atmosfera tipic suedeză în care maşinile produse de ei se simt cel mai bine. Să ne arate că nimic nu s-a schimbat, că marca continuă să evolueze şi că - mai mult decât atât - avansul pe care Volvo îl are la capitolul siguranţă faţă de alte mărci se vă mări. 

La fel cum o salată cu tzatziki nu poate avea acelaşi gust într-un cartier din Bucureşti în comparaţie cu savoarea pe care o are atunci când o mănânci pe un scaun afundat în nisip pe malul Mării Egee, un Volvo se "simte" cel mai bine atunci când ajungi acasă la el. Este una dintre mărcile care există mai ales prin spirit şi care există pentru că un popor întreg luat ca exemplu de mulţi europeni îi apreciază valorile. 


ÎN OFF-ROAD CU XC70

Prima încercare din călătoria aproape iniţiatică prin care am trecut în Suedia a fost la volanul unui XC70 diesel de 215 cai putere cu interior redesenat. Iar pentru că suedezii au încredere în produsul său mai mult decât ai avea tu, un român care vede în această maşină un break ceva mai înălţat, am fost invitaţi să pornim la drum într-un off-road de dificultate medie pe alocuri, acolo unde un SUV de segment mic ar avea probleme reale de adaptare. Oficialii mărcii ne-au pregătit patru trasee interesante, printr-o pădure răcoroasă în care au amenajat cărări pe care o maşină intra în unele zone la limită. Pentru a spori dificultatea traseului, cei care s-au ocupat de proiect au aruncat pe ici, pe colo bolovani imenşi, pietriş şi nisip fin.

Deşi ampatamentul te-ar putea face să crezi că nu vei reuşi să treci peste zonele abrupte sau peste bolovanii ieşiţi câte 30 de centimetri din pământ, XC70 le-a rezolvat pe toate cu graţie, fără ca "burta" maşinii să sufere în vreun fel. Impresia generală a fost însă că un client al lui XC70 nu va ajunge vreodată în zone atât de dificile, astfel că logica modelului este acoperită cu vârf şi îndesat.

Dacă nu aţi testat până acum un XC70, veţi fi fascinaţi de suspensiile îndeajuns de moi încât să filtreze fără probleme ramurile groase de copaci care se întind perpendicular pe direcţia de mers a maşinii, dar îndeajuns de plăcute încât familia să nu aibă impresia că navighează pe mare. 

Pe drumul de macadam spre traseul special amenajat am fost sfătuiţi să avem grijă la pietoni, pentru că e deschis circulaţiei. Aşa era: suedezii aleargă, merg cu ATV-urile prin păduri şi se simt absolut natural în aceste peisaje. 


MUZEUL Volvo

Următorul punct pe ordinea de zi a fost de fapt o surpriză, pentru că programul iniţial nu prevedea o vizită la muzeul pe care Volvo îl deţine aproape de portul din Goteborg. Am fost întâmpinaţi de directorul muzeului, un suedez absolut fermecător care ne-a fost ghid şi partener de discuţie pe parcursul călătoriei prin istoria mărcii. 

De la statuile celor doi fondatori ai mărcii, Assar Gabrielsson şi Gustav Larsson, prima maşină produsă de aceştia (Volvo OV14, 14 aprilie 1927) şi până la ultimele concepte scoase de brandul nordic, muzeul suedezilor este plin de istorie. Fără a epata şi asumându-şi simplitatea ca pe un atribut substanţial, muzeul Volvo reuşeşte să-ţi explice de ce o marcă suedeză a reuşit să ajungă la aproape 85 de ani şi a putut să treacă peste greutăţi imense. Probabil că la imaginea pe care mi-am format-o despre simplitate a contribuit decisiv şi Sten-Åke Lyngstam, directorul zonei muzeale Volvo, care - deşi văzuse exponatele de câteva mii de ori - povestea cu atât patos şi atâta plăcere încât părea că vede muzeul, cu noi, pentru prima dată.

Am observat un lucru pe care nu l-am mai văzut niciodată într-un muzeu auto: deşi ne plimbam printre maşini şi concepte, ghidul nostru nu discuta atât de mult despre ele cât o făcea despre valorile care au dus la construcţia acestora. Nu vorbeam despre o maşină de segment D care avea o motorizare de top pentru acea perioadă, ci despre faptul că familia suedeză îşi dorea ceva mai mult spaţiu, astfel că au fost inventate maşini promovate prin faptul că îţi permiteau să duci cu tine o jumătate de casă. Un suedez avea impresia că centura de siguranţă nu oferă nivelul optim de securitate şi a inventat centura cu prindere în trei puncte, pe care suedezii s-au grăbit s-o împartă tuturor mărcilor din industrie. Pentru că, atunci când vorbim de siguranţă, e mai important să reuşeşti să ajuţi decât să te impui.

TESTUL CU S80 ŞI VOLVO CONNECTIVITY

După o seară în care ne-am obişnuit cu faptul că în Suedia ai lumină până la ora 23, iar soarele răsare vara la 4:30 dimineaţa, a doua zi a fost dedicată testului cu versiunea îmbunătăţită a lui S80. Avem şi aici un alt interior, un motor mai bun şi sistemele de siguranţă de pe S60, implicit City Safety. Peste toate, însă, avem Volvo Sensus, care foloseşte conexiunea Bluetooth dintre telefon şi maşină pentru a reda muzica de pe acesta.

Mai mult, am făcut cunoştinţă cu Spotify, o aplicaţie iOS sau Android care redă prin 3G sau WiFi peste 13 milioane de piese aflate (legal) pe serverele companiei care o dezvoltă. Nu vei mai avea nevoie de stick-uri USB cu muzică, de magazie de CD-uri sau de alte soluţii de stocare. Totul se întâmplă prin streaming online şi prin Bluetooth. Deocamdată, aplicaţia nu este disponibilă decât în statele nordice, Franţa, Olanda, Spania şi Marea Britanie, dar soluţia e simplă şi mai mult decât eficientă. Cauţi albume, artişti sau piese şi le dai play. Restul e sistem audio.

O altă aplicaţie interesantă testată pe S80 prin împrejurimile oraşului Goteborg a fost cea dezvoltată de Volvo pentru iPhone. Prin aceasta poţi vedea de acasă ce autonomie mai are maşina, care este nivelul uleiului, al lichidului de parbriz sau statusul anvelopelor. Maşina poate, tot prin această aplicaţie, să îţi "facă semn" cu farurile într-o parcare aglomerată şi poţi chiar să-i porneşti sistemul de aer condiţionat înainte de a ajunge la ea. Este foarte interesant să citeşti despre noile tehnologii, dar şi mai interesant este să le vezi că funcţionează. Dacă veţi avea vreodată ocazia să testaţi astfel de sisteme, jucaţi-vă cu ele şi simţiţi-vă în secolul 21. Voi scrie mai multe despre S80 într-un test drive care av apărea peste câteva zile în secţiunea dedicată de pe Automarket.


GOTEBORG, ORAŞUL VOLVO

Relaxare şi curăţenie. Iar 6 din 10 maşini sunt Volvo. Acestea sunt elementele pe care le vezi imediat în oraşul care respiră maşini. Nu a fost pentru prima dată când am simţit că un oraş este întru totul dedicat unei mărci (la fel am văzut şi Fiat în Torino sau Audi în Ingolstadt), însă a fost pentru prima dată când am văzut că oamenii de aici nu ţin la un brand cât ţin la valorile pe care acesta le promovează. Din discuţiile cu oficialii Volvo şi din ce am simţit acolo, am rămas cu impresia că suedezii nu-şi cumpără o maşină, ci un pachet de valori. Iar pentru că valorile Volvo sunt cele mai apropiate de ceea ce îşi doresc oamenii ăştia, gama mărcii naţionale reprezintă principalul punct de plecare atunci când vine vorba ca familia să-şi achiziţioneze o nouă maşină.

Tot la Goteborg am văzut însă trupe de stradă care cântă la saxofon şi contrabas, o coadă de câteva sute de metri cu oameni relaxaţi la intrarea la un concert gratuit, cabriolete americane imense care pun sare şi piper pe farmecul zonei şi suedezi pentru care cel mai important lucru este să meargă la muncă, să îşi facă treaba cât de bine pot, să vină acasă, să pună mâncare pe masă, să se plimbe prin natură, să deschidă televizorul şi să adoarmă fericiţi. Uneori, fericirea stă în lucruri mărunte şi în modul în care alegi să-ţi respecţi sistemul de valori.

Comentarii (14)

  • Cosmin
    Acasa la...
    Acum aproape douazeci de ani am fost in vizita la uzinele Peugeot din Sochaux. Stiu ca, desi copil si fara prea multe informatii despre ce inseamna constructia de masini, am ramas cu gura cascata la tehnologia pe care o foloseau francezii. Ma gandesc ca ce ai vazut tu la Volvo se apropie de NASA!
    Acolo (Nordics) e cu totul alta lume...
    33 3
  • Asa da...
    Felicitari pt. articol, ati atins o particica din viata tihnita si relaxanta a nordicilor!
    29 0
  • Volvo Land
    Un reportaj foarte bun, in special prin prisma faptului ca ai reusit sa aduci atmosfera de acolo prin felul in care ai redactat articolul. Mi-am putut imagina foarte usor cat de relaxant si curat este la Goteborg, sau cat de interesant este muzeul Volvo. Trecand la Volvo, ca si constructor de masini, sper ca asiaticii sa-i lase sa-si faca treaba si doar sa le ofere capitalul necesar pt a se dezvolta si devenii performanti, asa cum facut indienii cu Jaguar si Range Rover. Volvo trebuie sa-si recapete popularitatea de altadata...

    P.S.: Sper sa reusesc, in viitorul mai apropiat sau mai departat, sa-mi fac un "catar" si sa vizitez macar una dintre tarile nordice, pt care eu am o deosebita admiratie.
    27 0
  • odo1946
    reportaj MM
    Bravo MM,frumos reportaj!!!!Pana la urma,Volvo nu este doar o masina minunata,este si...o stare de suflet......
    20 0
  • @
    Foarte frumos. Am fost la o nunta, si am iesit pana afara, si tata era si el afara, si a aparut acolo un Volvo S80, si mai era pracat un XC90, si tata zicea ca sunt masini bune, si ca o sa isi cumpere si el un SUV Volvo, iar eu tot incercam sa ii explic ca nu este asa bun, ca si un AUDI, VW, BMW , dar nu reuseam =)).
    Un reportaj pentru : AUDI, VW, BMW, MERCEDES, TOYOTA/LEXUS pe cand ?
    5 23
  • Suedia
    Frumos articolul.
    Frumoasa tara si tot ceea ce se face in aceasta : masini sau mobila.
    17 0
  • dandana
    @ScorpyonVAG
    tatal tau stie ce vorbeste ;) Asculta-l!
    22 3
  • ScorpyonVAG
    Fac masini bune, chiar foarte bune, acele marci preferate de tine... dar e o vorba... LASA-NE, LASA-NE!!!
    Sincer, chiar crezi ca avem nevoie sa ne amintesti de cateva ori pe zi ca tie iti plac masinile facute de niste nemti?!?
    P.S.: Asculta-l pe domnul acela de care tu ne povestesti ca iti este tata!!! Chiar stie ce spune si ce vrea! ;)
    21 1
  • @
    Daca mie imi plac masinile nemtesti, ce sa fac ? Parca sunt un virus, nu ma mai pot lasa de ele... si Dacia imi place. De masinile de la ,,POLUL NORD" adica VOLVO, SAAB, nu zic ca nu sunt bune, dar mie nu imi plac.
    Datorita faptului ca la noi in Romania nu prea vad, si ma gandesc , ca si piesele nu se gasesc asa usor, si sunt mai scumpe, si parca le lipseste ceva , ce are VAG. (emblema).
    2 21
  • Cosmin
    Misto
    Misto articolul, pacat ca nu ati cerut informatii si despre viitoarele modele.
    Mai ales viitorul s80. Eh, nu conteaza. E prima data cand vad acele interioare restilizare si navigatia asezata exact unde imi place mie. In plus, uitandu-ma pe site-ul lor, am vazut la Xc 70 niste valori ale consumului motorului diesel extraordinare si timpi 0-100 apropiat de cel al nemtilor.

    Scorpyon, daca tie iti plac masinile nemtesti nu ai ce sa faci, intradevar. In definitiv sunt masini fenomenale. Din marele trio german, imi place doar BMW. Insa am o slabiciune pentru Volvo si as alege unul oricand peste un BMW. In plus, faptul ca sunt mai rare la noi in tara, mi se pare un plus de imagine pentru detinatorul unui volvo.
    11 0
  • Eu cred ca Volvo este pe un drum mai bun decat cel pe care a fost cand apartinea de Volvo. Chinezii se pare ca au inteles ca daca vor sa faca bani trebuie ca Volvo sa tina pasul cu concurenta, iar asta inseamna tehnica si modele noi si mai ales de calitate.
    Este pe un forum Volvo un batranel care anul trecut a mers cu un 740 pana in Suedia si la intoarcere a fost in Anglia, Franta, Germania etc...deci vreo 6-7000 de km cu o masina care avea in bord 470000 de km si vreo 25 de ani. Stiu, pare greu de crezut, dar am avut ocazia sa-l cunosc si sa-i vad si masina la care tine foarte mult. Si la ce om e nu cred ca "vindea gogosi".
    Eu sunt de parere ca un Volvo se cumpara cu sufletul. Asa cum se cumpara si un SAAB. Si dupa ce vei avea unu, vei intelege de ce marca asta e atat de aprecia in toata lumea, desi valorile ei nu sunt tocmai la vedere". :)
    19 0
  • haramantola
    sa stric un pic atmosfera ...am avut prin natura unei pozitii de top Volvo S60 D4 cu care am condus 89.000 in fix un an si dupa o dauna totala ca asa au vrut cei de la service sa le ramina lor am luat bmw cu 50 cp ,1 cil in minus care era net superior Volvo....am ales pt siguranta si tractiune fata fiind tot timpul in tara dar BMW cistiga net ,viteza ,consum ,tinuta de drum plus scaunele bmw superioare ....scaunele din volvo parca erau cele mai bune din lume la confort dar tot le simteam dupa 400km...in rest eleganta rafinata diesel care mormaie placut subviratoare tel in tetiera,navi rabatabil putine defecte tipice ...daca nu ar fi bmw tot volvo
    1 3
  • vrarrr
    mestere,observ ca esti indragostit lulea de motoarele pentru tractoare si camioane(motoare diesel).Data viitoare incerca sa testezi si un benzinar turbo,sa iti pui centura strans si sa nu apesi brutal acceleratia.
    1 1
  • volvo fan
    Eu voi merge in Delgatie 3 zile la Volvo.Am emotii.Sunt tanara(25 de ani) si ma bucur ca mi s-a oferit aceasta sansa.Este un vis care va deveni realitate. Eu lucrez la un companie multinationala care produce piese pentru ei.Mi se pare ca merita sa mergi cu sufletul deschis la o asemnea intalnire
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru