TOP 12 Cele mai vândute mașini din lume în 2011

De Mircea Meșter
Publicat Luni, 26.12.2011
Un model Toyota, unul Hyundai și unul al unei mărci obscure din China domină topul celor mai vândute mașini ale anului 2011 în lume.

Anul 2011 a adus răsturnări spectaculoase de situație în clasamentul celor mai bine vândute mașini ale lumii. Chiar dacă liderul Toyota Corolla a rămas același, supermația sa este atacată de modele care acum câțiva ani nici măcar nu se regăseau în primele 10-15 mașini în acest clasament. 

Conform topului anual realizat de americanii de la Forbes, Toyota Corolla a reușit să-și adjudece locul întâi la vânzări și în 2011, în ciuda problemelor imense prin care a trecut marca japoneză în ultimii doi ani. Astfel, Corolla a "supraviețuit" atât valului de recall-uri din 2010, cât și dezastrului natural care a lovit Japonia în luna martie și care a afectat producția mărcii nipone pe tot parcursul acestui an. Corolla - model produs în 15 țări diferite și vândut pe nu mai puțin de 140 de piețe a scăzut în vânzări cu 2% față de anul trecut, dar a reușit să treacă peste granița de un milion de unități vândute.

Marile surprize vin pe locurile 2 și 3 ale topului anual.

Pe poziția secundă, foarte aproape de Corolla, se află un model care acum doi ani nu exista în Top 10. Este vorba de Hyundai Elantra (care se vinde în Coreea sub numele Avante). Locul al treilea este ocupat de o mașină care în Europa nu rezonează cu nimic. Este vorba de Wuling Sunshine, un nume complet necunoscut în afara Chinei. "Ciudățenia" chineză are însă și un răspuns: Sunshine - un monovolum care se transformă ușor în van - este un cel mai bine vândut model auto în China, fiind foarte bine primit de chinezi pentru că poate transporta atât persoane, cât și marfă.

Celelalte nume interesante care apar în top sunt Kia Rio, model care a trecut pe locul al cincilea în clasamentul mondial și care oficializează astfel creșterea grupului coreean Hyundai-Kia în lume. Pe de altă parte, Honda își linge rănile după ce dezastrul natural din martie i-a întrerupt acitivitatea la uzinele din Japonia, astfel că Civic - cel mai bine vândut model al mărcii - a coborât până pe locul al 12-lea după ce în 2009 se afla pe poziția a cincea.

O altă concluzie interesantă a topului este faptul că strategia globală pe care o adoptă mărcile americane începe să dea roade la capitolul statistică. Astfel, faptul că Ford produce de acum același Focus și aceeași Fiesta indiferent de piață a dus la o creștere substanțială a volumului de vânzări atașat acestor nume.

Aceeași situație este întâlnită și în cazul lui Chevrolet Cruze, care intră astfel în Top 10.

TOP 12 cele mai vândute mașini din lume în 2011
1 TOYOTA COROLLA 1.02 milioane
2 HYUNDAI ELANTRA 1.01 milioane
3 WULING SUNSHINE 0.94 milioane
4 Ford Focus 0.91 milioane
5 KIA RIO 0.82 milioane
6 Ford Fiesta 0.78 milioane
7 VW JETTA 0.75 milioane
8 Toyota Camry 0.73 milioane
9 Chevrolet CRUZE 0.69 milioane
10 VW GOLF 0.65 milioane
11 VW PASSAT 0.57 milioane
12 Honda Civic 0.56 milioane

via | Forbes

Comentarii (21)

  • Ce tare,Chevrolet Cruze e mai vandut decat VW Golf.
    46 15
  • Focus
    Daca in topul celor mai bine vandute masini din Europa Golf se afla pe primul loc,iata ca in topul celor mai bine vandute masini din lume Focus e mult in fata lui Golf.
    33 13
  • Opinie
    @ Gore

    Jetta nu-i tot Golf? Si Cruze are mai multe versiuni chiar daca au acelasi nume. Asa ca...
    Ce bine se vinde Elantra!
    24 10
  • Stia Martin ceva atunci cand a spus ca Hyundai creste ingrijorator de repede.
    20 3
  • @Bethurbazal
    Baiatu,cum sa fie Jetta tot Golf?!Au aceeasi sigla ,dar totusi,sunt masini diferite. Si ce versiuni mai multe are Cruze?
    15 20
  • Focus e mai vandut decat rivalul Golf ,cu toate ca topurile cu vanzarile din Europa lucrurile stau invers.
    Bravo,Ford!
    26 9
  • corolla
    un adevarat triumf tehnologic al companiei japoneze, volumele mari realizate in usa, cu o reteta adaptata pietei - un singur motor 1.8 aspirat benzina din 1980 plus o cutie automata 4 trepte , punte rigida spate, wow ... are cu ce se mandri toyota motor corporation la capitolul rafinament tehnologic, mai are putin si urmatoarea generatie logan depaseste din acest punct de vedere corolla
    15 19
  • Marian
    Ce bine se vinde Elantra asta, desi pe la noi apare intr-o singura varianta de motorizare, iar Rio abia s-a lansat si prin Europa, asa ca la anul s-ar putea sa fie mai sus, tot mai sus...cum zice Moga :D
    11 2
  • Claudiu
    Principalul motiv pentru care ford vinde mult mai bine decat vw este in principal din cauza pietei din america. Jetta e departe la vanzari in europa sau asia, dar este cel mai bine vandut vw din america. Golf-ul nu prea conteaza la vanzari acolo. Sunt curios din cele 0.65 milioane de golf-uri, cam cate 0.4 - 0.5 milioane sunt vandute doar in Europa.

    Dar totusi, ce crestere incredibila are Elantra. Este clar ca Elantra domina piata din Asia, iar Corolla ramane un model foarte dorit in America si Asia.

    @Gore: Vechiul Jetta era construit pe platforma lui Golf si era de fapt un Golf cu portbagaj clasic. Partea din fata, liniile, interiorul erau identice. In timp ce vw are golf doar in versiune hatchback si kombi, Cruze se gaseste in versiune hatchback, kombi si sedan. Totusi, noul Jetta lansat recent, nu mai are nici o legatura cu golf-ul, asa ca nu se mai pot pune in aceeasi masina.
    8 3
  • Posesor Corolla
    Posesor Corolla
    Am Corolla de 4 ani - 50.000 km. NICI MACAR O PROBLEMA, consum mediu 6,7 l / 100 km. Isi merita toti banutii.... Bravos pentru pozitia din clasament !
    OBS. In 2009 erau tot pe pozitia 1 si vindeau pe plan mondial 900.000 buc....se pare ca au crescut ...
    18 5
  • Corolla are 4 motoare doar in Romania. In sua are si alte variante. Unde mai pui ca ce se vinde in Europa nu se fabrica in sua.

    Un clasament corect. Nu si daca ne uitam la piata de la noi dar e corect. Sunt masini bune, destul de fiabile, destul de corecte la pret...Ce alte modele sa fi fost acolo?
    4 2
  • @Claudiu
    Eu zic sa te mai documentezi. Jetta si Golf sunt una si aceeasi masina iar corect ar fi fost sa insumeze vanzarile celor doua, caz in care ar fi ocupat detasat locul intai. Dar asa, mangaie ego-ul anti- VAG al unor frustrati.
    4 8
  • @Posesor Corolla
    Dar feeling-ul si bucuria de a conduce cum e la o Corolla? Eu am avut masina asiatica si nu mai vreau: masini ok, fiabile, dar nu au pic de suflet, te simti ca si cum ai avea sotie un robot care face totul bine si totusi lipseste acel ceva.
    8 4
  • @Posesor Corolla
    Spui ca masinile asiatice nu au feeling? inseamna ca nu ai condus mazda sau honda. sunt cu 2 clase peste grupul VAG. intr-adevar toyota e mai "batraneasca".
    5 7
  • Am condus Honda Accord cu motorul ala pe benzina de 150 cp si e batraaaneasca tare masina aia. Nici nu se compara cu nemtoaicele. Iar Mazda 3 cu care m-am plimbat prin tara este ca feeling sub amaratul ala de Ford Focus.
    8 7
  • Posesor Corolla
    Completare comentariu
    Chiar nu cred ca Toyota Corolla este o masina batraneasca ( a nu se uita starea destul de jalnica a drumurilor - in general - din Ro). Iar in ceea ce priveste siguranta - cu 9 airbaguri si 1,5 tone greutatea - ma simt chiar O.K. Daca am avea autostrazi la fel ca in lumea civilizata mi-as lua chiar si un Logan, fara frica ... dar la noi, iti trebuie, la gradul de nesimtire - REALA al unora - un tanc !
    7 2
  • @@ady
    ''amaratul ala de Ford Focus'' ?!!! Glumesti,nu? ''Amaratul'' ala e masina de referinta in clasa compacta! Doar Golf se ridica la nivelul lui.
    11 6
  • bv hyundai
    in curand hyundai urca pe 1.....si apropo pe vreme de criza FIABILITATEA conteaza.
    6 2
  • Aloo...
    Clasamentul are 12 locuri sau 15 locuri (Toyota Corolla) sau 10 locuri(Elantra)????????
    0 0
  • nu conteaza
    Focus amarat?-catre ady
    Ce-ai bre?Dak Focus e o amarata de masina, atunci zi-mi alta(inafara de Golf care e la acelasi nivel )
    Focus e prea tare, doar ca tu nu te-ai urcat in ea.
    5 3
  • In afara de fiabilitatea foarte buna in general masinile japoneze sunt inferioare concurentei, oricare ar incerca sa spuna unii. Dar cum fiabilitatea este probabil cel mai important argument in alegerea unei masini japonezii au fost, sunt si probabil vor fi in continuare pe primul loc.
    Vorbiti cu posesorii de japoneze, intrebati mecanicii cate masini japoneze au ajuns pe mainile lor, uitati-va pe clasamente de fiabilitate si veti vedea ca mai toate japonezele sunt un exemplu de fiabiliate. Tehnica simpla, dar foarte fiabila.
    Ori europenii incearca pe langa fiabilitate sa ofere si tinuta de drum superioara, confort foarte bun, spatiu ridicat, siguranta maxima. Ideea e ca japonezii in general percep diferit conceptul de automobil. La fel si europenii sau americanii. :)
    Sincer pe mine faptul ca o japoneza e pe primul loc nu ma mira.
    7 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru